Tentoonstelling over de kunst achter games: ‘New Horizons’

Met de tentoonstelling New Horizons, de kunst achter games, laten de internationale gameconferentie Next-Gen Art Event en het Fries Museum de wisselwerking tussen traditionele kunst en game art zien. Deze cross-overs leveren spannende kunst en bijzondere games op. Een dertigtal projecties, prints, installaties, games en films nemen de bezoekers mee in een andere dimensie. In de tentoonstelling komt het visuele ontwerp van games en de relatie tussen kunst en videogames uitgebreid aan bod.

Naast de hoofdtentoonstelling in het Fries Museum (tot en met 15 februari 2015) zijn op meerdere plekken in gamestad Leeuwarden bijzondere games en digitale kunstwerken te zien, waaronder mini-exposities als ‘Naughty Dog 30th Anniversary Show’ en ‘Killzone: 10 Year Anniversary’.

v2_NGAE_FM_lettercontouren

Waar de visuele taal van de beeldende kunst zich heeft ontwikkeld in de loop van millennia, bestaat de beeldtaal van games pas drie decennia. De zoektocht naar de werking van perspectief en manieren om de ruimte levensecht te verbeelden, heeft zich hier in sneltreinvaart voltrokken.

Game artists zijn, soms onbewust, schatplichtig aan kunststromingen als het symbolisme, de romantiek en het surrealisme. Zo vinden bijvoorbeeld de onmogelijke doolhoven van M.C. Escher hun weg naar de beeldtaal van games als Echocrome en Monument Valley. Hedendaagse kunstenaars als Farocki, Studer en Van den Berg, Cory Arcangel en Jennifer Steinkamp laten zich op hun beurt weer inspireren door videogames.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=aUnyUrA34bQ]

Vele internationale gamestudio’s en gamemakers werken mee aan het Next-Gen Art Event en de tentoonstelling New Horizons. Zo is van de Zweedse gamestudio DICE het baanbrekende Mirror’s Edge te zien, een speciaal Frostbite-werk dat de stand van fotorealistische techniek in games laat zien. Boegbeelden van de games-als-art-discussie Journey en Flower worden getoond, een bijzonder Bullet Hell-kunstwerk van Treasure. Het ontwerp van virtuele steden en landschappen in games wordt gevisualiseerd met onder andere Minecraft, Guild Wars, Assassin’s Creed en Dear Esther.

Het Zwitserse kunstenaarsduo Studer en Van den Berg maakt de virtuele wereld tastbaar. In de container die onderdeel is van hun ruimtelijke installatie en speciaal voor deze tentoonstelling is ontworpen, kunnen bezoekers virtuele landschappen verkennen. Florian Krepcik maakt van het snelle Grand Theft Auto een klassieke Hollywoodfilm die al te vaak is afgedraaid. Een kunstenaar als Cory Arcangel gebruikt games nog directer als inspiratiebron. Door alle actie weg te laten uit de klassieker F1-Racer, transformeert hij in zijn werk F1-Racer Mod het bekende spel tot een verlaten landschap.

Cory Arcangel F1 Racer Mod

“Door kunst en game art naast elkaar tentoon te stellen laat deze tentoonstelling voor het eerst ter wereld zien hoe game art en kunst elkaar beïnvloeden en versterken.”

Update (15/01/2015): De tentoonstellingwordt wegens succes verlengd tot en met 22 maart 2015. Saskia Bak, directeur van het Fries Museum, is daar maar wat blij mee: “We spreken met New Horizons een breed publiek aan. Daarnaast weten we met deze unieke presentatie ook de jongeren, al dan niet geïnteresseerd in de gamewereld, goed te bereiken.” De verlenging biedt ook meer groepen uit het voortgezet onderwijs een mooie kans het speciaal bij de tentoonstelling ontwikkelde onderwijsprogramma te doen. Leerlingen kiezen een personage – mage, warrior of hunter – en doorlopen verschillende levels. Zo ontdekken ze van alles over de wisselwerking tussen kunst en games.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024