Overheid beschermt en bestrijdt: bezit alcohol op openbare plek strafbaar onder 16 jaar

Vanaf 1 januari 2013 zijn jongeren onder de 16 jaar strafbaar als zij op een openbare plek – op straat, in een café, stationshal, park, etc. – alcohol bij zich hebben. Vandaag startte een campagne met de titel 'Alcohol bij je? Komt je duur te staan.' Daarmee worden jongeren en ouders geïnformeerd over deze nieuwe maatregel. Of het nu gaat om bier, wijn, mixdrankjes of sterke drank, in alle gevallen zijn jongeren strafbaar en kunnen ze van politie of buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente een boete van 45 euro krijgen.

"Alcohol is schadelijk voor jongeren. Het heeft een negatief effect op de ontwikkeling van hun hersenen en andere organen. De kans op alcoholvergiftiging is groter voor jongeren. Bovendien is er vaak sprake van overlast van jongeren onder invloed van alcohol." [Staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS)]

Vanaf deze week verschijnen er advertenties in dagbladen en op het internet. En "omdat veel jongeren op Facebook te vinden zijn" wordt daar een speciaal ontwikkeld spel ingezet vanaf 20 december. Na de Kerst pakken alle supermarkten groot uit met de verspreiding van miljoenen flyers. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Het Trimbos-instituut heeft allerlei materialen ontwikkeld voor professionals. Gemeenten, GGD-en en instellingen voor verslavingszorg gebruiken de materialen om ouders en jongeren te informeren, bijvoorbeeld via scholen.

Opvallend is dat de advertenties voor updates verwijzen naar Rijksoverheid.nl (waar het makkelijk verdwalen is in de enorme hoeveelheid informatie) en naar #alcoholenjongeren op Twitter (waar elke grapjas kritiek kan geven).

De Drank- en Horecawet is aangescherpt om jongeren beter tegen de schadelijke gevolgen van alcohol te beschermen. Ook kunnen gemeenten en de politie overlast door alcoholgebruik beter bestrijden met deze maatregel. In het regeerakkoord is afgesproken om de leeftijdsgrens voor verkoop en bezit van alcohol te verhogen naar 18 jaar. Ook jongeren zelf zijn het daar in meerderheid (60%) mee eens, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Volgens zeven op de tien minderjarige jongeren (71%) is het gemakkelijk om onder de 16 jaar aan alcohol te komen, bijvoorbeeld via oudere vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024