[Week van het geld 2015] Spaarpot is en blijft favoriete plek om geld te bewaren

De oude vertrouwde spaarpot staat met stip op nummer één in de top drie van plekken waar kinderen hun geld het liefst bewaren: in de spaarpot (76%), op de bank (55%) en in de portemonnee (35%). Opvallend is dat meisjes hun geld vaker in hun portemonnee bewaren en jongens daarentegen vaker op een speciaal plekje. Dit blijkt uit een peiling (pdf) van platform Wijzer in geldzaken onder ruim 500 kinderen uit groep 5 t/m 8 van de basisschool in het kader van de Week van het geld 2015*, die van 9 tot en met 13 maart wordt georganiseerd.

Kinderen hebben de afgelopen jaren beter inzicht gekregen in hoeveel geld zij hebben; 50% weet dit altijd, in 2011 was dit 44%. Van de ondervraagde kinderen vindt 71% zelf dat hij/zij goed met geld om kan gaan. Vier op de vijf kinderen vinden het belangrijk om te sparen en een kwart denkt best vaak aan geld. Volgens 77% van de kinderen zijn hun ouders ook tevreden over de manier waarop de kinderen met geld omgaan. Jongens geven het merendeel van hun geld uit aan computerspellen en speelgoed , meisjes aan speelgoed en spullen om zich mooi te maken.

Hoe ouder kinderen worden, hoe vaker ze een mobiele telefoon/smartphone bezitten; in groep 5 heeft ongeveer één op de vijf kinderen een mobiele telefoon, in groep 8 geldt dit voor 86% van de kinderen. In 2011 had nog maar 70% van de kinderen uit groep 8 een eigen telefoon. De kosten voor de mobiele telefoon worden overigens meestal niet door de kinderen zelf betaald, maar door de ouders.

Bijna alle kinderen (90%) praten wel eens met hun ouders over geld. Bijvoorbeeld over zakgeld, wie wat betaalt en wat een kind zelf mag kopen. Ouders hebben dus een belangrijke rol bij het leren verstandig om te gaan met geld. Dit blijkt ook uit een recent ander onderzoek (pdf), onder kinderen in groep 7 en 8 door Wijzer in geldzaken-partner de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Maar veel ouders zijn volgens dit onderzoek niet altijd consequent: als kinderen echt graag iets willen hebben, krijgt twee derde van hen het meestal toch van hun ouders zonder dat ze daar zakgeld voor bij hoeven te leggen.

*Vandaag startte de vijfde editie van de nationale Week van het geld. Basisschoolleerlingen leren van 9 t/m 13 maart 2015 omgaan met geld als opmaat naar een structurele plek in het onderwijscurriculum. Met meer dan 5.000 gastlessen (door medewerkers van onder meer banken, verzekeraars en gemeenten) op school en vele andere activiteiten in de klas of thuis, leren kinderen in het basisonderwijs een week lang alles over omgaan met geld. Tijdens de Week van het geld, een initiatief van platform Wijzer in geldzaken (dat weer een initiatief is van de Rijksoverheid in samenwerking met meerdere partners), zetten ruim 90 organisaties zich hiervoor door het hele land in. Iemand van de Rabobank legt bijvoorbeeld met hulp van animatiefiguren Bas Bankpas en Kees Krediet uit dat het belangrijk is om je pincode geheim te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024