Ondertussen.nl: ”Jongeren hebben alle kennis in hun broekzak zitten”

Voorafgaand aan het congres Trends in Kids- & Jongeren- & Familiemarketing interviewden wij David Barens (Co-founder) en Agnès Nederhof (Hoofdredacteur) van Ondertussen.nl. In dit interview delen zij hun visie over de jongeren van nu en de grootste verschillen ten op zichte van andere generaties. Daarnaast leggen ze uit hoe internet de marketing omtrent jongeren heeft veranderd en welke invloed social media heeft.

Wat zijn de eigenschappen van huidige jongeren?

Als we generaliserend naar jongeren in 2015 kijken, dan zie je een generatie die alle kennis van de wereld in hun broekzak heeft zitten. Een generatie die wat dat betreft heel wijs is, maar juist door die enorme overload aan informatie ook heel erg zoekend is. Het is een generatie die redelijk zorgeloos is opgegroeid, maar die nu geconfronteerd wordt met een studieleenstelsel en een gebrek aan banen voor starters. Het interessante is dat zij ook steeds minder waarde hechten aan de traditionele vormen van zekerheid. Ze kiezen voor de dingen die ze echt leuk en belangrijk vinden en als dat niet in een vaste baan kan, dan worden ze wel ZZP-er. Ze hebben het gevoel dat ze de wereld kunnen veranderen en hoewel ze niet allemaal de wereld veranderen, kijken ze op tegen leeftijdsgenoten die dat wel doen. Het is een sociale generatie, die door mobiel internet meer dan ooit in contact staat met hun sociale omgeving.

In hoeverre verschillen die t.o.v. andere generaties?

Ze denken en doen minder in traditionele patronen. Waar het generaties lang een ideaalbeeld was om het standaard patroon van “naar school gaan, studeren, vaste baan bij een groot bedrijf, trouwen en kinderen krijgen” te volgen is dat niet langer een vanzelfsprekende levensloop. Trouwen en in vaste dienst bij een grote corporate zijn steeds vaker een uitzondering. De wereld is met internet kleiner geworden. Jongeren reizen meer en hebben meer internationale contacten. En er is geen generatie die zo makkelijk sociale contacten onderhield met zoveel mensen.

In hoeverre heeft internet de marketing omtrent jongeren veranderd?

Internet heeft alles veranderd. Waar marketeers veelal hun eerste werkervaring hebben opgedaan in tijden dat traditionele media nog de overhand hadden, kent de huidige generatie jongeren Ondertussen.nlgeen leven zonder internet, social media en mobieltjes. Ze zijn niet gewend om een tv serie te bekijken op het moment dat de zender hem uitzendt. Ze zijn niet gewend te wachten op informatie totdat de krant op de mat ploft. Deze generatie bepaalt zelf wanneer, waar en hoe content geconsumeerd wordt. En dat maakt het voor marketeers uitdagend om deze doelgroep te bereiken. Natuurlijk zijn er nog voldoende middelen om ook deze doelgroep te bereiken met push reclame, maar is dat nog wel voldoende om in het hart te komen? Internet heeft van alles een dialoog gemaakt en heeft iedereen de tools gegeven om een stem te hebben. Om in die context relevant te zijn en impact te maken moet je als marketeer alle gebaande paden loslaten. In die zin heeft internet dus echt alles veranderd.

Hoe gebruiken jongeren social media?

Kort gezegd: veel, mobiel en met name voor communicatie. Jongeren zijn echt always-on, omdat ze hun mobieltje 24 uur per dag binnen een straal van een meter bij zich hebben. Er wordt weleens gezegd: Marketers ruin everything. Social media zijn door toedoen van marketeers steeds minder sociaal geworden. Timelines lopen vol met content van merken en publishers en draaien steeds minder om de contacten met vrienden. Het is leuk om te zien dat jongeren social media juist wel veel gebruiken voor communicatie met vrienden. Daarom zijn social media die draaien om persoonlijke contacten enorm populair onder jongeren. Denk aan Snapchat, Whatsapp en Facebook Messenger. Niet toevallig dat dit allemaal mobiele apps zijn. Waar foto’s en video’s door jongeren eerst gedeeld werden op Facebook, gebeurt dat nu voornamelijk op Instagram en Snapchat. Wij merken dat Facebook, ondanks alle berichten, nog steeds veel onder jongeren wordt gebruikt. Alleen tegenwoordig met een ander doel. Facebook is een plek om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt, om daarop te reageren en om die content te delen.

Welke kansen biedt internet voor jongerenmarketeers?

Internet biedt eindeloos veel kansen voor jongerenmarketeers. Er wordt vaak gezegd dat het lastig is om jongeren te bereiken, terwijl met internet de doelgroep juist zo dichtbij is gekomen. Het is lastig om ze te bereiken met boodschappen en producten waarop ze niet zitten te wachten. Maar wanneer je als marketeer echt weet waar hun behoeftes liggen, bereid bent veel tijd en energie te stoppen in het echt leren kennen van doelgroep, dan is het in deze tijd eenvoudiger dan ooit om jongeren te bereiken.


 Trends in Kids-, Jongeren- & Familiemarketing

Kids en jongerenDavid Barens en Agnès Nederhof van Ondertussen.nl leiden een rondetafelsessie over ”Dagelijks in het hart van jongeren via social en mobiel” op het congres Trends in Kids-, Jongeren- & Familiemarketing. Tijdens dit jaarlijkse congres krijg je inzicht in de belevingswereld van kids & jongeren, mede in relatie tot hun ouders, en hoe je de connectie creëert met deze doelgroep. Benieuwd naar het programma, de praktijkcases, rondetafelsessies en bootcamps? Kijk dan snel op www.kidsenjongeren.nl/congres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024