De ondergang van (kinder)reclame op TV

Nee, ik wil het niet hebben over de vele regels of het zoveelste debat over wat etisch kan, gewoon wat harde feiten.

Vorige maand kwam de Econopolis met ontstellende cijfers over de leeftijd van de gemiddelde TV – kijker (http://deredactie.be/permalink/1.2583278). Nu is gemiddeld altijd heel relatief – zo trekt een 90-jarige kijker dat gemiddelde flink omhoog – maar de uitkomst was toch op zijn zachts gezegd schokkend : 53,3 jaar en bij de openbare omroep zelf loopt dit zelfs op tot boven de 57 jaar. Ik mag veronderstellen dat de cijfers in Nederland gelijklopend zijn.

Wat wellicht nog verrassender is als de gemiddelde leeftijd, is het gedrag van de gemiddelde adverteerder. Hoewel je uit de cijfers mag afleiden dat kinderen en jongeren nooit minder liniear gekeken hebben dan vandaag, pompen adverteerders jaarlijks miljoenen in wat ze zelf zo mooi omschrijven als VVA 18 – 35.
Gek, als je bedenkt dat de gemiddelde kijker dus ouder is dan 53 jaar … Tijd voor verandering zou je denken.

Maar blijkbaar weten veel mediabedrijven niet goed hoe ze voor hun klanten kunnen inspelen op deze online veranderingen – of ze willen het niet weten uit angst voor hun businessmodel, dat laat ik even in het midden. Voor velen is YouTube een soort van groot zwart beest : veel onzin en meer dan 300 uur aan videouploads per minuut. Hoe kan je daar ooit tussenkomen ?

Bedrijven negeren de 2de grootste zoekmachien te wereld

Feit : YouTube is de tweede grootste zoekmachine ter wereld (na eigenaar Google dus), de tweede – TWEEDE – ik zet het maar even in drukletters want typ de naam van een willekeurige grote multinational in Google en ze staan gegarandeerd bovenaan met een advertentie, herhaal dezelfde handeling in YouTube … en kom tot een verrasende ontdekking.

Veel van die bedrijven zien YouTube als een speeltuin voor videofreaks, een rariteitenkabinet zeg maar. Ze laten zich adviseren en spenderen vaak veel geld om een afgelikte videocampagne viraal te krijgen…. Om er vervolgens niets mee te doen. Als je er niet in slaagt om je virale kijkers om te zetten in loyale kijkers van je kanaal heeft het geen zin gehad. Je hoeft het niet te geloven, bekijk gerust de statistieken van je laatste virale campagne (zo je die al gehad hebt) of bekijk even de statistieken van YouTube zelf – https://www.youtube.com/yt/press/nl/statistics.html

Het huidige landschap laat toe dat elk bedrijf, groot en klein, zijn eigen TV – station start. 100 % prime – time, de volle aandacht van de kijker voor het eigen merk. Kortom : de natte droom van elke brandmanager ! En Toch … Ik stamp wellicht in open doel als ik zeg dat ‘nieuwe’ bedrijven als Redbull & GoPro die boodschap goed begrepen hebben.

Wordt het is niet tijd om je eigen strategie onder de loep te nemen ? Of word je straks het slachtoffer van de volgende über … misschien in jouw sector of zal de reclamesector tout-court het volgende ‘slachtoffer’ zijn ?

Door: Geert Torfs, Geert Torfs is producent van het grootste pop- en dancefestival voor kinderen in België: Your’in

Foto Geert Torfs 1

2 reacties op “De ondergang van (kinder)reclame op TV

  1. Rens Scheffers zegt:

    Hi Geert,

    ik heb je artikel met veel interesse gelezen en inderdaad, het Kids (Media/TV) landschap is dynamischer dan ooit. Consumtie van content is niet afhankelijk van het platform en device, maar dat is niets nieuws. Daar zijn ook de ‘grote’ kids mediabedrijven al lang geleden achter gekomen.

    In je artikel vergelijk je de gemiddelde leeftijd van TV kijkers (53 jaar) met het effectieve bereik van deze zenders. Er is natuurlijk geen enkele kids/jongeren adverteerder die op een bejaardenzender adverteerd. Als je de jonge doelgroep wil bereiken, adverteer je op een jongeren zender, toch? Deze zijn namelijk wel selectief op de doelgroep.

    Daarnaast, voor sterke merken als GoPro en RedBull is het vanzelfsprekend dat ze een eigen YouTube kanaal beginnen, zij trekken namelijk kijkers omdat ze al bekend en cool zijn. Voor bedrijven die deze luxe niet hebben is dat niet realistisch – zij zullen altijd moeten bouwen aan een merk voordat de doelgroep er spontaan ‘naar gaat zoeken’. YouTube kan voor sterke merken heel impactvol kan zijn, maar die luxe is niet voor iedereen weg gelegd.

    En zo kom je volgens mij terug naar de kern en deel ik je mening – leg je strategie nog eens onder de loep. Zoek naar je onderscheidend vermogen en maak een marketing/media mix die daar (impactvol) op aansluit. Dan is het nieuwe medialandschap ineens geen probleem maar juist een kans! ;-)

    Vriendelijke groeten,

    Rens Scheffers
    BrandDeli / Nickelodeon
    Rens.Scheffers@BrandDeli.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024