Kids & jongerenmarketing: back to the 90’s!

Op 26 september was het Kids-, jongeren- & familiemarketing congres in de Apenheul. Een bijzondere editie, het congres vierde haar 25e verjaardag. Kun je je er nog iets bij voorstellen? Kids- en jongerenmarketing 25 jaar geleden?

Maartje van Osch van het familiemarketingbureau Family Factor blikte met ons terug op het verloop van trends binnen kids-, jongeren- en familiemarketing vanaf de jaren ‘90 tot nu. Aljan de Boer van Trendsactive maakte in zijn ‘round table’ in de middag een mooie koppeling met generaties. Wij nemen je mee in de terugblik van FamilyFactor op kids- en jongerenmarketing, gekoppeld met generaties.

Jaren ’90 – kids centraal – pester power

In de jaren ’90 werd generatie Y, ook wel millennials, opgevoed. Met de economie ging het goed en daarom voedden zij hun kinderen op met het idee dat zij alles konden en dat alles mogelijk was. Kinderen stonden centraal binnen het gezin en ouders hadden een verwennende ouderrol. In de jaren ‘90  stond “Fun” vooral centraal binnen de kidsmarketing. Dit zag je terug bij McDonalds in de vorm van de eerste Happy Meals, het verzamelen van flippo’s, maar ook karakters van merken zoals Kapitein Koek en Chester van Cheetos.

Omdat kinderen met deze marketing werden gebombardeerd ontstond pester power, of ook wel zeurterreur: kinderen oefenden invloed uit op hun ouders zodat deze alles wat zij wilden hebben voor ze zouden kopen. Kenmerken van deze manier van opgroeien zijn nog steeds te zien bij generatie Y. Vandaag de dag stellen zij zichzelf nog steeds vaak centraal en ervaren zij dat wat zij vinden en voelen belangrijk is en ertoe doet en dat anderen daar rekening mee moeten houden. Ze worden dan ook de “me-centric” generatie genoemd.

Jaren ’00 – kids nog steeds belangrijk – behoeftes van ouders speelt een grotere rol

In de jaren 2000 veranderde er een hoop. De behoeftes van ouders werden steeds belangrijker. Ze willen hun kinderen niet zomaar meer alles geven maar verantwoorde keuzes maken. Dit kwam mede door de ethische discussie die ontstond rondom thema’s als te veel suikers en obesitas. Hier moesten marketeers goed op inspelen. Producten moesten zowel iets bieden voor het kind als voor de ouders. Een voorbeeld hiervan komt van Danoontje. Met hun bekende slogan Danoontje Powerrrr wilden zij laten zien dat hoewel het toetje heel erg lekker was voor de kinderen, deze het kind ook sterk zouden maken doordat er vitamines en calcium aan het product werden toegevoegd. Dit was een van de eerste producten waar gezonde dingen aan een lekkernijen werden toegevoegd. Op deze manier zou het kopen van iets lekkers voor je kind ook een gezonde keuze zijn en waren ouders gerustgesteld.

Jaren ’10 – empowerment kinderen

Kinderen worden niet langer alleen opgevoed door hun ouders en school maar leren ook veel van de media en de maatschappij om hun heen. Thema’s als gezonde voeding, recyclen, goede doelen en ondernemerschap zijn heel erg belangrijk. De marketing gaat hier dan ook in mee. Het belangrijkste is dat alles bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, zodat zij nu en later op een positieve manier kunnen deelnemen aan de maatschappij. Bedrijven krijgen daarom dan ook steeds meer een opvoedende rol. Dit zagen we bijvoorbeeld gebeuren toen Albert Heijn vorig jaar de moestuintjes op de markt bracht. Op deze manier wilden zij kinderen op een leuke manier bewust maken over waar hun voeding vandaan komt.

Dit zien we ook terug in de waarden van generatie Z, de generatie die in de jaren ‘00 tot nu opgroeit. Zij kennen een tijd van crisis en zijn minder optimistisch dan generatie Y. Ze zijn zich bewust van wat er in de maatschappij gebeurt en passen zich daarop aan. Ouders hebben steeds meer een coachende rol aangenomen. Thuis is het belangrijk dat er naar elkaar wordt geluisterd, er is ruimte voor de gedachten van het kind, fouten mogen worden gemaakt en ouders sturen hun kinderen tijdig bij. Alles draait om de empowerment van kinderen zodat zij op allerlei vlakken sterk ontwikkeld zijn en zich staande kunnen houden binnen de samenleving.

De dag zat boordevol andere mooie inzichten. Hou onze blog in de gaten voor meer updates. En hopelijk zien we je volgend jaar op de 26e editie van het trends in kids-, jongeren en familiemarketing congres.

De basis van dit blog betreft een samenvatting van de presentatie van FamilyFactor tijdens het congres. De hele presentatie is opvraagbaar bij Maartje van Osch van FamilyFactor: www.familyfactor.nl.

Auteur van deze blog: Helen Fitzpatrick en Mauri Spooren van Jong & Je Wil Wat jongerencommunicatie. Jong & Je Wil Wat is gespecialiseerd in jongeren van 10-27 jaar en houdt zich bezig met onderzoek, co-creatie en communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024