Organisatoren feesten en festivals zetten zich in voor verminderen gezondheidsrisico’s: ‘Celebrate Safe’

Staatssecretaris Van Rijn (VWS) steunt de komende drie jaar het initiatief ‘Celebrate Safe’. Dit is een aanpak van de uitgaansbranche zelf, waarin ze actief aan de slag gaan met voorlichting aan bezoekers over veilig feesten waarin drugs, alcohol, gehoorschade, veilig thuiskomen en seksuele gezondheid aan de orde komen. De staatssecretaris is blij dat organisatoren van feesten en festivals zich gaan inzetten voor het verminderen van gezondheidsrisico’s. De campagne richt zich op een aantal beleidsprioriteiten van de bewindspersoon, zoals gehoorschade, alcohol en drugs.

Van Rijn maakte zich begin dit jaar al zorgen over de normalisering van middelengebruik onder jongeren die vaak uitgaan en drugsgerelateerde incidenten. Deze zomer stuurt de staatssecretaris zijn visie over drugspreventie- en zorg naar de Tweede Kamer. Daarin staan alle voornemens op het gebied van het drugsbeleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Het voorkomen van gezondheidsincidenten door voorlichting en preventie in samenwerking met evenementenorganisatoren en gezondheidsprofessionals is een belangrijk onderdeel van ons drugspreventiebeleid.” 

Celebrate Safe is een PPS-project (publiek private samenwerking) van initiatiefnemer ID&T met Jellinek, Unity, Educare en Greater Good. Organisatoren van festivals en party’s kunnen ook bijdragen aan het creëren van een veilige uitgaansomgeving. Met Celebrate Safe werken de initiatiefnemers daar aan. Op de website worden bijvoorbeeld tien tips voor veilig feesten gegeven: 

tips voor veilig feesten

Naar eigen zeggen is Celebrate Safe een platform met tips en betrouwbare informatie over bewust en veilig feesten (via de diverse sociale netwerksites worden ook tips gedeeld, maar daar loopt het nog niet storm; de Facebook-pagina werd tot nu toe slechts 320 keer leuk gevonden). Doel van Celebrate Safe is nu om het aantal deelnemers aan de campagne uit te breiden met andere organisatoren van evenementen, kleinere feesten en clubs. Wie zelf een bijdrage wil leveren, kan meedoen met het Party Panel: ‘De eerste panel-studie in het uitgaansleven waarbij het niet gaat om wat je doet, maar waarom.’ Onderzoeksresultaten worden in 2016 verwacht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024