Hoe bereik je kinderen en hun ouders in een sterk veranderend medialandschap?

* Kids van 10 jaar geleden en nu: wat zijn de 3 opmerkelijkste verschillen?

In het mediagedrag van kinderen blijft televisie een belangrijk medium, maar ten opzichte van tien jaar geleden is het nu niet meer het enige massamedium om kinderen en hun ouders te bereiken. De grootste aardschok voor kinderen, hun ouders, heeft de tablet teweeg gebracht. Door de swipe functie en visuele apps kunnen kinderen die nog niet kunnen lezen en schrijven ineens zélf de digitale wereld verkennen. Ze zijn ‘in control’. Ze zijn interactief geworden en zijn nu ook kritisch mediaconsument. Op de tablet gaan ze op zoek naar de helden die ze van televisie kennen.

Ook de introductie van de smartphone heeft het kijkgedrag van kinderen veranderd. En natuurlijk Video On Demand. Ze kunnen nu overal, op ieder gewenst tijdstip, kijken naar hun favoriete kinderprogramma’s. Het veranderende medialandschap zien we onder andere terug in de sterke groei in het kijken van YouTube-video’s. Naast presentatoren en acteurs van TV zijn de YouTube-sterren nu de influencers die kinderen inspireren.

Bijna dagelijks stellen we onszelf de vraag of de kinderen van nu wijzer zijn dan wij vroeger op die leeftijd waren. De kinderen van nu komen ook van een andere generatie ouders: de GenY generatie, ook wel de Millennials. Zij staan heel anders tegenover media dan de generaties hiervoor. Hoe groeien deze kinderen op in een online wereld, waar spelen niet meer buiten op de stoep gebeurd maar in een online omgeving? Wat boeit hen? Waar kijken ze naar? En vooral: wanneer en op welk device?

 * Hoe gebruiken kids social media?

Onze doelgroep loopt van van 3 tot en met 12 jaar: RTL Telekids is er voor kinderen van 3 tot 9 jaar en B.O.Z. richt zich op stoere jongens (en meisjes!) vanaf 7 jaar.

Als het gaat om social media gebruiken de jongste kinderen alleen YouTube en worden daar doorgaans goed in begeleid door hun ouders. Zij kennen en herkennen helden van televisie en willen die op YouTube terugzien.

We merken dat kinderen zeer visueel zijn ingesteld en veel ad hoc keuzes maken bij YouTube, of als het om oudere kinderen gaat, bij Instagram en Snapchat.

De kinderen binnen onze doelgroep begeven zich nauwelijks op Facebook, maar dit is voor ons wel hét platform om ouders te bereiken. Kinderen beginnen zelf al vroeg met Instagram: soms mogen ze al vanaf 8 jaar meekijken, of zelfs een eigen profiel aanmaken. Voor kinderen draait het bij social media veelal om humor. De grappige filters van Snapchat werken magnetiserend op ze, maar ook humoristische vlogs van hun YouTube-helden. 

 * In hoeverre heeft internet de marketing omtrent kids veranderd? Wat zijn de effecten hiervan op TV?

Een deel van het televisiebudget van adverteerders verschuift naar online marketing. Wat we vooral merken is dat de vraag naar social influencers groot is. Er wordt door adverteerders enerzijds gevraagd om garantie en bereik via TV, anderzijds bereik van de doelgroep via influencers van RTL MCN door middel van branded content. De marketing campagne verdeelt zich zo over meerdere media die elkaar complementeren en versterken.

 * Op welke manier heeft RTL ingespeeld op het medium ‘online’?

Als marktleider willen we continue blijven inspelen op trends, technische mogelijkheden en behoeften van onze kijkers. We zijn van een TV-bedrijf uitgegroeid naar een content powerhouse dat content via allerlei platformen ontsluit, zodat de consument zelf kan bepalen waar en wanneer hij kijkt. Een deel daarvan richt zich op kinderen en ouders Sinds drie jaar is een groot deel van onze kidscontent te zien via de gratis RTL Telekids app. Kinderen kunnen zo binnen een veilige omgeving hun favoriete series van Thomas de Stoomlocomotief, K3, Ernst, Bobbie & de rest en Brandweerman Sam terugkijken.

Kinderseries kunnen ook worden teruggekeken via RTL XL en voor de oudere kids zijn er video’s van de social influencers van RTL MCN en ons SVOD-platform Videoland en richt zich specifiek op jonge gezinnen, met een uitgebreid aanbod aan kidscontent.

  * Wat is het succes van RTL?

We zijn altijd in beweging. We willen blijven ontdekken wat onze kijkers bezig houdt. Zo zorgen we voor een  groot en breed bereik via een scala aan TV-zenders, online platformen en sterke crossmediale merken. We groeien mee met kinderen. Ze worden groter, maar blijven bij RTL aangehaakt door de content die we bieden. Eerst bij RTL Telekids en B.O.Z., vervolgens via programma’s als The Voice Kids, The voice of Holland, Goede Tijden, Slechte Tijden en YouTube-kanalen als StukTV en Concentrate. En natuurlijk samen met hun ouders op de bank tijdens familie-entertainment in het weekend. Commercieel gezien zijn we succesvol dankzij dit brede palet omdat het veel mogelijkheden biedt om samen te werken met adverteerders om het publiek samen te activeren, van TV spot, branded content, events en licenties tot een tailormade 360 graden partnership over alle platformen.

 Vera Loos en Elles van der Schaaf, Accountmanagers RTL Telekids, spreken op het congres Trends in kids, jongeren en familie marketing, op 26 september a.s. in Apenheul, Apeldoorn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024