Positieve wetenschap: Groentefroetels stimuleren kinderen meer groente en fruit te eten

Hoe krijg je kinderen zo ver dat ze (meer) groente en fruit gaan eten? Moniek Buijzen, hoogleraar Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit, onderzoekt hoe je dat op een positieve manier voor elkaar kunt krijgen. Vandaag spreekt zij haar oratie uit. Voorafgaand daaraan vindt een symposium plaats, waar niet de minste onderzoeker uit de groep van Buijzen ‘haar’ oplossing presenteert: de Wereld van de Groentefroetels. Dit is een voorbeeld van positieve communicatiewetenschap, een richting die onder aanvoering van prof. Buijzen verder vorm krijgt.

Jonge kinderen die samen met een onderwijzer of ouder een verhaal lezen over een konijn dat graag wortels eet, eten daarna twee keer zoveel wortels als kinderen die niet worden voorgelezen. Onderzoeker/docent Simone de Droog van de Radboud Universiteit ontwikkelde met deze kennis uit haar promotieonderzoek een wereld van dieren die gezond eten erg lekker vinden. Deze dieren, Groentefroetels genaamd (in het Engels: Veggiefruities), beleven spannende avonturen die kinderen kunnen meebeleven via voorleesplaten, e-books en een app.

groentefroetels logo

Dit project wil jonge kinderen (tot 6 jaar) stimuleren meer groente en fruit te eten. Simone de Droog: “Kinderen die al op jonge leeftijd gewend zijn geraakt aan het eten van groente, zullen die smaak ook meer gaan waarderen. Soms moet je ze wel tien keer laten proeven voordat ze vertrouwd zijn met de smaak.” Met een subsidie van NWO ontwikkelde ze vier verschillende characters: konijn eet graag wortels, schildpad houdt van komkommers, aap van bananen en rups is dol op appels. De characters komen tot leven in verhalen, die via prentenboeken, voorleesplaten en een app met de kinderen worden gedeeld. De Droog: “Het doel van deze verhalen is om duidelijk te maken dat het eten van groente en fruit leuk is en om imitatiegedrag (het eten van groente en fruit) te stimuleren.”

Mooi dat Buijzen een optimistische kijk laat zien op de potentie van media in de samenleving. Ze richt zich vooral op de vraag hoe kennis over de werking en effecten van communicatie in te zetten is voor positieve doeleinden, zoals het bevorderen van gezondheid, geluk en prosociaal gedrag. Eind vorig jaar ontving Buijzen een grote EU-subsidie om met inzet van sociale media in gezondheidscampagnes jongeren meer te laten bewegen en gezonder te laten eten. Daarvoor gaat ze na de zomer een groot schoolpanel opzetten, waar in totaal 3.000 jongeren drie jaar worden gevolgd. Het onderzoek en de gezondheidsinterventies zullen grotendeels worden uitgevoerd met behulp van mobiele en sociale media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024