Het aanpakken van pestgedrag blijft de gemoederen bezighouden, zelfs in onverwachte gelederen. Vancouver Opera heeft afgelopen periode Stickboy op de planken gebracht (klik hier voor beeld en geluid). De productie is gebaseerd op het gelijknamige boek over de indrukwekkende jeugdervaringen van gesprokenwoordkunstenaar Shane Koyczan, die vervolgens ook bij de opera betrokken was. Verteld wordt het verhaal van een jongen die na jarenlang gepest te zijn door zijn klasgenoten zelf ook gaat pesten, ondersteund door animaties van Giant Ant. De kritieken waren overwegend positief.
Volgens de makers was het een opera-ervaring die revolutionair was, en tevens als doel had om opera te laten functioneren als een plaats voor discussie en realisatie, net als in het verleden. Gehoopt wordt op verdere, bredere discussie over het onderwerp pesten. Bezoekers konden hun eigen verhalen hierover achterlaten.
Niet alleen de opera was anders dan gebruikelijk, dat geldt ook voor de promotie. Hoewel sommige delen van de voorstelling als ‘ongeschikt voor een jeugdig publiek’ bestempeld werden, zijn muren van schilderingen voorzien om de opera juist bij jongeren onder de aandacht te brengen. Zie onderstaande video.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=26a80hNkan8]“There’s a monster in all of us.”
Naast deze straatkunst werd buitenreclame ingezet. Op verschillende posters werden voorbijgangers in hoofdletters onvriendelijk bejegend om ze op het verkeerde been te zetten. De kleine lettertjes eronder gaven uitleg.
“You were just bullied for a few seconds. Come see what 13 years felt like.”
[Creatie door DDB Canada; via Ads of the World]