[Film] ‘APENSTREKEN met aap noot mies’ roept het leesplankje tot leven met een record aantal beesten

Vanaf 10 juni 2015 is APENSTREKEN met aap noot mies te zien in de bioscoop, zowel 2D als 3D. In de film wordt teruggegaan naar de tijd dat in Nederland nog geen leerplicht bestond. Veel jonge kinderen gingen niet naar school en werden in fabrieken en op het land uitgebuit. Alleen kinderen van rijke ouders, die het konden betalen, leerden lezen en schrijven. Pas in 1900 kwam de leerplichtwet voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het gold niet voor boerenkinderen, die thuis mochten blijven om te helpen oogsten, én voor meisjes.

In de nieuwe familiefilm van Johan Nijenhuis (regisseur/producent), Klaas de Jong (producent) en Bernard Tulp (gedelegeerd producent) beleven Wim, Jet en Gijs samen met heel veel andere kinderen spannende avonturen in een film waarin ook een record aantal beesten meespeelt. Hieronder zie je de trailer.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=zskJbBrar6Y]

Het verhaal is als volgt samen te vatten: “De tienjarige Wim droomt ervan om naar school te gaan. Maar hij woont in het weeshuis. Samen met de andere kinderen van het weeshuis wordt hij uitgebuit en moet hij dagelijks hard werken in de illegale bezemfabriek in de kelder van het weeshuis. De kinderen wachten met smart op de invoering van de Schoolwet die kinderen van zes tot twaalf jaar verplicht om naar school te gaan. Als Wim weet te ontsnappen, samen met een aap, zorgt Jet ervoor dat hij zich op hun boerderij kan verschuilen. Het is de start van een race tegen de klok vol spannende avonturen, kattenkwaad en nieuwe vriendschappen, waarbij Wim vooral ook uit handen moet zien te blijven van de directrice van het weeshuis.”

Tot slot enkele wetenswaardigheden over de film:

  • APENSTREKEN met aap noot mies is de eerste Nederlandse film die volledig in 3D opgenomen is. Hiervoor is de expertise in huis gehaald van het Engelse bedrijf Vision3, bekend van onder andere Oscarwinnende film Gravity.
  • De tekeningen van Cornelis Jetses, de illustrator van schoolplaten, kinderboeken en het leesplankje van Hoogeveen, vormden de inspiratiebron voor de filmmakers: de verwassen kleuren, de goed getroffen kindergezichten en zijn oog voor detail. Naast Wim, Jet en Gijs maken Ot en Sien ook hun speelfilmdebuut.
  • De opnames van de film vonden voor het grootste gedeelte plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, dat uit een buiten- en binnenmuseum bestaat, en verder onder andere in Dordrecht, Kinderdijk, Velsen, de Beemster en in het textielmuseum in Bocholt, Duitsland.
  • De cast bestaat uit Kim-Lian van der Meij, Mike Weerts, Martine Sandifort, Sanne Vogel, Guus Dam, Loek Peters, Dirk Zeelenberg, Yvon Jaspers, Alwin Pulinckx, Arjan Ederveen, Wesley van Gaalen, Harrie van Rijthoven en de jonge kinderen Tygo, Mees, Lars, Sem en Marin als Wim, Jet, Gijs, Ot en Sien.
  • Eén van de partners van de film is Stichting Specsavers Steunt. Winkels van Specsavers geven per verkocht montuur of hoortoestel een vast bedrag aan deze stichting, en aan het einde van het spaarjaar krijgen de gesteunde doelen, zoals deze film, een mooie donatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024