Suske en Wiske zijn opgegroeid en veel minder onschuldig: ‘Amoras, the saga unfolds’

Vorige maand werd de nieuwe strip Amoras (een volwassener versie van Suske en Wiske!) aangekondigd tijdens #KJ13 en daarna werd op opvallende wijze buzz gecreëerd. Zo werden posters die Wiske als vermist weergaven opgevolgd door een overlijdensbericht als uitnodiging voor een persconcerentie. Op Facebook werd de cover beetje bij beetje onthuld (1 pixel per like), media schreven verlekkerd over de borsten van het personage en Maya’s Moving Castle maakte speciaal voor Amoras de song When You Wish Upon The Stars.

Ook kreeg het stripalbum een trailer op YouTube, waarin duidelijk werd dat het om Suske en Wiske gaat maar dan behoorlijk anders. Niet voor kinderen bedoeld, want af en toe best expliciet.

Vandaag lanceerde Standaard Uitgeverij het boek dan eindelijk (onderstaand de cover). De familie van Willy Vandersteen, de bedenker van de striphelden, heeft toestemming gegeven voor deze extensie. “Maar het is wel brutaler, er is meer geweld en gevloek en het loopt lang niet altijd goed af”, vertelde Johan De Smedt van WPG Uitgevers tegen De Standaard. Lees: Wiske gaat dood.

‘Eén flits. Meer was er niet nodig om de wereld van Suske en Wiske voor altijd te veranderen. Eén druk op de foute knop. Het einde van een vriendschap. Uit elkaar gerukt, gedropt in een onbekende omgeving. Alleen. Apart. Rondzwervend in een nabije toekomst waarin hun eeuwige antagonist de plak zwaait. Krimson. Alles lijkt verloren. Tot Suske Jérusalem ontmoet. Een nieuw gezicht! Een teken van hoop. Of niet? In een wereld waar Jerom en Lambik van elkaar vervreemd zijn en Barabas samenwerkt met Krimson bestaan geen zekerheden meer. Op het eiland Amoras heeft die laatste zijn zinnen gezet op een enorme diamantlaag onder de zeespiegel. De voltallige bevolking wordt de mijnen ingestuurd om alles te ontginnen. Maar daar vinden ze veel meer dan enkel diamanten. Zeebevingen veroorzaken scheuren in de bodem, een enorm energieveld komt vrij. Krimson zoekt toenadering tot Jérusalem, maar die heeft enkel oog voor het stormachtige wateroppervlak.’

In 1947 verscheen Het eiland Amoras in de rode Suske en Wiske-reeks. Hoe zou het eiland Amoras er in 2047 uitzien, en is huilen tijdens het lezen van een stripverhaal zo verkeerd? Die vragen lagen enkele jaren geleden ten grondslag aan het idee rond de Amoras-sage. Het plan werd om in het feestjaar ‘100 jaar Willy Vandersteen’ op een onverwachte manier uit te pakken. Dat lijkt gelukt.

Charel Cambré en Marc Legendre zijn de auteurs van het nieuwe, donkere verhaal voor 13 jaar en ouder. Een digitale versie vind je voor € 4,49 in de App-store. De paperback is voor € 6,95 verkrijgbaar. Amoras wordt een zesdelige reeks náást de bekende rode albums. Je vindt Amoras ook op Amoras2047.com, Twitter, Facebook en Pinterest.

Update (5/11): Ter promotie van het tweede Amoras-deel werd Wiske begraven op het Museumplein in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024