Kinder Media Awards 2015 voor JorCademy, Peter & de Wolf, Heksie & Willem, Roodkapje in 3D en Het Muizenhuis

De winnaars van de Kinder Media Awards 2015, vijf prijzen voor de beste digitale toepassingen voor kinderen, zijn vanmiddag bekendgemaakt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. Nick Jordan (13 jaar) ontving de ‘Gouden @penstaart’ voor online content voor kinderen dóór kinderen met zijn website JorCademy.nl. De app Peter en de Wolf (Uitgeverij Follow a Muse) won de ‘Gouden @penstaart’ voor online content vóór kinderen. De ‘Media Ukkie Award’ ging naar Heksje & Willem (Somoiso Uitgeverij BV).

Voor het eerst dit jaar werden ook de ‘Kameleon’, de prijs voor het beste interactieve kinderboek, en de ‘Gekko’, voor de beste interactieve spin-off van een kinderboek, uitgereikt. Die gingen respectievelijk naar Roodkapje, een sprookje in 3D (Gottmer Uitgevers Groep BV) en Het Muizenhuis (Rubinstein Publishing)

Hieronder een korte toelichting over de vijf winnaars.

De Gouden @penstaart voor online content voor kinderen dóórkinderen beloont de jonge knappe koppen tot 16 jaar die al zelf online content kunnen maken, zoals een app, een website of zelfs een game. Winnaar Nick Jordan (13 jaar) leert kinderen via zijn site JorCademy.nl programmeren met behulp van YouTube filmpjes. “Passie en inzet spatten er vanaf. Veel up-todate informatie, regelmatig vernieuwing en heel erg toegankelijk voor de lezers,” aldus de jury.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6ELWO-wj4iE]

De Gouden @penstaart voor online content voor kinderen van 6 t/m 12 jaar bekroont professionals. Peter en de Wolf, een app van het Koninklijk Concertgebouw, is gebaseerd op de muziek van Sergej Prokofjev en combineert een video-opname van het orkest met animaties die verrijkt zijn met interactieve verrassingen. “Erg mooi gemaakt, een kunstwerkje. Klassieke muziek komt binnen, zo in de klas of in je kamer.”

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6gqXpSyBCU4]

De Media Ukkie Award beloont de beste app voor peuters en kleuters van 0 t/m 6 jaar. Winnaar Heksje & Willem is een interactief prentenboek over de vraag wie Heksje wakker houdt (klik hier voor een kijkje achter de schermen). De jury: “Deze app komt over als rustig, weldoordacht en optimaal aansluitend op de belevingswereld van het jonge kind.” Somoiso, de uitgever van de app, won ook in 2014 de Media Ukkie Award met de app Noa’s Sterren. De uitreiking van de Media Ukkie Award is de afsluiting van de Media Ukkie Dagen, een jaarlijks evenement van Mediawijzer.net.

kma1

De Kameleon is de prijs voor het beste interactieve kinderboekvoor 0 t/m 12 jaar. Roodkapje, een sprookje in 3D is een nieuwe versie van het klassieke sprookje. Door te kiezen bij de verschillende paden onderweg, krijgt het avontuur elke keer een ander einde. “Bij Roodkapje in 3D heb je het verhaal zelf in de hand. De frisheid en het enthousiasme van de makers is terug te zien in de app,” aldus de jury.

kma2

De Gekko beloont de beste app die een interactieve spin-off vormt van een kinderboek voor 0 t/m 12 jaar. In Het Muizenhuis kunnen kinderen eindeloos door het huis uit de gelijknamige boekjes van Karina Schaapman dwalen. De jury: “Het Muizenhuis geeft een goed beeld van het
fysieke boek en laat het Muizenhuis tot leven komen.”

kma3

De redactie van de app Snugger van NBD Biblion heeft geholpen bij de voorselectie. De Kameleon en de Gekko worden ondersteund door Stichting Lezen.

Update (4/11): Zie Mediawijzer.net voor een verslag van de conferentie Online content voor kinderen, die vooraf ging aan de prijsuitreiking. Vijf sprekers – ieder met een verschillende achtergrond – vertelden hun verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024