Docenten lanceren ‘Excellentiepakket’ voor jongeren met lage schoolcijfers, maar met veel potentie

Voor veel jongeren werkt het onderwijssysteem niet optimaal. Ze halen lage schoolcijfers, zijn minder gemotiveerd en weten niet wat ze willen. Dat hoeft echter niet te betekenen dat ze geen potentie en (latente) kwaliteiten hebben. En gelukkig wordt dit probleem momenteel volop erkend. Niet alleen is er een boek over volgeschreven, maar verschillende docenten hebben voor deze jongeren ook een nieuw project opgezet. Het zogenoemde ‘Excellentiepakket’ moet jongeren inspireren om (nog) meer te bereiken en hen uitdagen tot ondernemen(d zijn).

Jacob-Jan van der Marel, docent in het mbo/vmbo en coördinator van Excellentiepakket.nl, legt uit hoe het idee is ontstaan: Tijdens mijn docentschap in een Jeugdgevangenis en het lesgeven aan dropouts uit het VMBO ontmoette ik diverse kleurrijke jongeren waar het schoolsysteem niet optimaal voor werkte. Lage cijfers, verveling, et cetera. Ze waren echter wel enorm creatief (verbaal), hadden veel lef, durfden anders te denken en waren erg ondernemend (helaas niet altijd in de juiste richting). In het verlengde hiervan kende ik een MBO-leerling die veel onvoldoendes haalde, onder andere voor bedrijfseconomie. Daarentegen was hij in het weekend een ster in het organiseren van feesten en verdiende hier een aardig zakcentje mee. In de praktijk wist hij prima hoe hij een begroting moest maken, te factureren en onder de streep een leuk bedrag over te houden. Wat mij betreft mocht hij zijn examen bedrijfseconomie overslaan.” Als docent sprak hij regelmatig ouders met een zoon of dochter die onvoldoende presteerden maar wel meer in hun mars hadden, dus blijkbaar was er iets aan de hand.

In de praktijk heeft hij gezien hoe motivatie werkt, en daar speelt het nieuwe initiatief op in: “Jongeren groeien en raken gemotiveerd als ze ‘gezien’ worden en bevestiging krijgen voor hun potentieel in de praktijk. Vooral kwetsbare jongeren. Een constructieve relatie tussen jongeren en een ouder/familielid/docent/mentor is hier essentieel en onvervangbaar. Dit nieuwe project kan hier een mooie aanvulling op zijn. Het is samen met verschillende docenten, ouders en leerlingen ontwikkeld. Een inspiratiepakket waarvoor jongeren gescout kunnen worden met o.a. een nominatie voor een business talent award, een buddy en materiaal voor persoonlijke ontwikkeling.”

Wanneer een jongere (anoniem) gescout wordt voor zijn potentie met een dergelijk pakket kan dit een boost geven in de juiste richting, zo is de gedachte. Het pakket is getoetst bij verschillende leerlingen, en daaruit bleek dat ouders en leerlingen niet meteen te hoge verwachtingen moeten hebben. De één vindt het ‘business award programma’ geweldig en gaat er direct mee aan de slag, terwijl de ander alleen wat filmpjes kijkt en er daarna niets meer mee doet. In combinatie met het buddysteem zal de kans op succesvolle praktijkresultaten echter vergroot worden bij de jongere. Alleen moet de jongere er dan wel open voor staan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024