Wanneer nemen de altijd druk-druk-drukke leden van Nederlandse gezinnen nog de tijd voor elkaar? In bijna de helft van de Nederlandse gezinnen is het avondeten het enige moment van de dag dat het hele gezin samen is. Tweederde van de Nederlandse gezinnen eet dan ook (bijna) elke dag met het hele gezin aan tafel, terwijl de rest ook gemiddeld vier avonden per week verzamelt rond de eettafel. Dit blijkt uit onderzoek van Honig, uitgevoerd in het kader van een nieuwe campagne waarin dit onderwerp centraal staat.*
Drie op de vijf gezinnen is van mening dat het ‘aan tafel’-moment hen een hechter gezin maakt, omdat ze dan de tijd nemen om te lachen over de dagelijkse gebeurtenissen (76%), de banden te versterken (66%) en onderwerpen te bespreken die anders niet ter sprake komen (48%). De tafel lijkt de rol van het vroegere ‘koekje bij de thee’ overgenomen te hebben.
Het ‘aan tafel’-moment heeft altijd bestaan in Nederland, maar zag er vroeger anders uit dan nu. En ook in de toekomst gaat het er weer anders uitzien, weet Herman Konings, de Vlaamse(!) trendanalist en consumentenpsycholoog: “Veel Nederlanders hebben steeds minder tijd beschikbaar, waardoor de waarde van een uur enorm omhoog gaat. Er is sprake van een ‘work-life blend’: werk en privé lopen steeds meer in elkaar over. Voor veel gezinnen is het aan tafel avondeten een moment van rust en structuur in tijden van drukte. De waarde van dit moment zal alleen maar toenemen, juist doordat er steeds meer slimme technologie is die tijd bespaart. Die technologie en gadgets zijn nodig om de tijd te blijven vinden om als gezin te verzamelen aan tafel.”
Bijna drie op de tien Nederlanders at vroeger vaker met het gezin aan tafel dan nu. Gemiddeld zes tot zeven avonden, dus eigenlijk praktisch iedere avond. Waarom dit minder geworden is? Een drukker leven en twee werkende ouders met onregelmatige tijden worden als de voornaamste redenen gegeven dat gezinnen minder vaak samen aan tafel avondeten. Herman Konings voegt toe: “Deze ontwikkeling valt goed te verklaren. Vroeger werkte vaak alleen vader, waar dat nu vader en moeder zijn. Bovendien hebben professioneel actieve Nederlanders gemiddeld zeven uur per week minder vrije tijd dan eind jaren ’80.”
Gezinnen hechten veel waarde aan het tafelmoment. Sociale media en smartphones horen hier niet bij. Maar liefst 84% van de respondenten vindt het gebruik van tablets of telefoons tijdens het avondeten aan tafel afbreuk doen aan het moment. Herman Konings: “Dit past goed bij de ‘social NOTworking’ trend. In tijden van social media networking groeit het belang van het tegengewicht: zo nu en dan ‘analoog ontsnappen’ aan de opgelegde cultuur van bits & bytes.” Aan tafel draait het om aandacht voor elkaar en gezelligheid. Er wordt vooral gesproken over school (93%), werk (63%) en vrienden en vriendinnen (33%). Maar ook minder luchtige onderwerpen komen op tafel: hoe iedereen zich echt voelt (43%) en het bespreken van lastige onderwerpen (36%). Konings: “Dit past bij de ‘authenticiteitstrend’ van de laatste jaren: open en eerlijk zijn, met name ook over je gevoelens.”
In onderstaande infographic zijn de belangrijkste conclusies nog even samengevat, helaas alleen leesbaar als je heel goede ogen hebt.
*Dit onderzoek is in maart 2015 uitgevoerd in opdracht van Honig door Panelwizard onder 1.117 Nederlandse huishoudens met thuiswonende kinderen van 18 jaar en jonger. De rol van de eettafel in Nederland is onderzocht in het kader van de lancering van Honig’s nieuwe campagne, waarin het tafelmoment en de tafel zelf een prominente rol spelen.
Honig en de eettafel zijn al jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden en het bedrijf ziet de tafel als ‘de basis voor iets goeds’, zowel op het gebied van de gerechten die op tafel komen, als het feit dat gezinnen samen komen aan tafel. Om het emotionele en functionele van het ‘aan tafel’-moment te vieren, lanceerde het Heinz-merk vandaag ook de blog vandaagetenwebij.nl. Hierin staan verschillende tafelmomenten en de bijbehorende recepten – zowel van Honig als andere gerechten – centraal. Charly Luske en Tanja Jess laten als eerste samen met hun kinderen Bobby Lee en Billy zien hoe het tafelmoment er bij hen thuis uit ziet en vergelijken dat met het tafelmoment toen ze opgroeiden.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jwDk73V1fl4]