Emma at Work* is een non profit organisatie die jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking bemiddelt naar betaald werk in de vorm van een bijbaan, vakantiebaan, flexibele of vaste baan. Het doel is werkervaring opdoen zodat de kansen op een zelfstandig (financieel) onafhankelijk leven op latere leeftijd worden vergroot. Een mooi streven. De drempel kan echter hoog zijn voor deze jongeren om zich in te schrijven bij het bureau, want daarmee bevestigen zij dat ze een beperking hebben.
Emma at Work maakt daarom sinds kort gebruik van het voeren van gesprekken met jongeren via een real-time video call. Het voeren van een eerste gesprek via een video call werkt drempelverlagend. Simpelweg omdat je niet hoeft te reizen en elkaar toch kunt zien. Je zult elkaar daardoor eerder en beter begrijpen en je kunt een beter beeld vormen van elkaar. Bovendien is deze generatie gewend aan het leggen van contact via video, chat, et cetera, zo denkt men.
“Onze ambitie is om alle jongeren in Nederland met een chronische ziekte of lichamelijke beperking te helpen aan een werkplek. Als we meer jongeren kunnen helpen door de drempel te verlagen om zich in te schrijven, dan doen we dat. Het voeren van een gesprek via een video call benadert bovendien het fysiek bij elkaar zitten erg goed. Lichaamstaal is zo belangrijk in de communicatie. Het voeren van een gesprek met iemand, die je ook in beeld ziet vertelt zoveel meer over de persoon dan via een telefoongesprek. Bovendien scheelt het de kandidaat reistijd en kosten.” [Lonneke Jansen, consultant bij Emma at Work]
“Ik ben niet zo goed in staat om lange afstanden te reizen met de taxi. Ik zou graag naar het kantoor van Emma at Work komen, maar logistiek gezien is dat nogal een toer. Daarom is het fijn, dat Emma at Work jongeren nu de mogelijkheid biedt elkaar te leren kennen via een video call. De eerste keer contact was heel grappig. Mijn kamer was een rommel vanwege een verhuizing en dat zag je ook op de achtergrond. Het is slim om daar rekening mee te houden. Het contact met Emma at Work via een video call scheelt een hoop gedoe en de consultant kan direct zien wat voor ‘vlees ze in de kuip’ heeft. Bovendien is het prettig, dat als je vragen hebt, je snel via een video call live contact kunt hebben met je consultant” [Manon Dubbelaar, als werkzoekende ingeschreven bij Emma at Work]
Emma at Work maakt gebruik van de real-time online communicatie-oplossingen van HidashHi, een commerciële organisatie met economische doelen waar men de ogen niet sluit voor de wereld om hen heen. Het bedrijf heeft voor Emma at Work een branded pagina gemaakt, een webpagina volledig in de look & feel van Emma at Work, waarmee Emma at Work kosteloos gebruik kan maken van real-time online video calling in de eigen omgeving — waar, wanneer en hoe lang ze maar willen zonder downloads, installaties of registratie. Met één click is er contact tussen een jongere en een consultant. Daarnaast is HidashHi werkgever voor jongeren uit het Emma at Work-netwerk.
*In 2005 won het Emma Kinderziekenhuis/AMC de Zorgvernieuwingsprijs met het idee een uitzendbureau voor jongeren met een chronische ziekte op te richten. Achterliggende gedachte is om behalve medische zorg, ook maatschappelijke zorg te bieden aan de vele jongeren, die door ziekte vaak een achterstand op hun leeftijdgenoten hebben. Een jaar later werd de stichting Emma at Work opgericht. Anno 2014 worden jongeren vanuit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bemiddeld naar passende werkplekken. In 2014 werden bijna 180 jongeren geholpen aan een passende werkplek.