Tina viert Noortjes 40-jarig jubileum

Wie kent de typisch Hollandse Noortje eigenlijk niet? Al veertig jaar blundert ze er wekelijks op los in het meidenblad Tina. Maar er is nog geen grijze haar te bespeuren, haar haren zijn nog even rood als in de eerste aflevering. En hoewel de Volkskrant weet te melden dat ze nog altijd maagd is, moet deze verjaardag natuurlijk gevierd worden. En dus verscheen er een éxtra Tina waarin werdt teruggeblikt op veertig jaar Noortje en feliciteerden de andere stripfiguren uit Tina en sterren die fan zijn de blundermeid op hun eigen manier.

Noortje maakte haar opwachting in Tina in 1975 en heeft sindsdien al meer dan 1.700 keer geblunderd. In de eerste jaargangen verscheen de strip onregelmatig, maar al gauw werd ze een wekelijks terugkerend gezicht in Tina. Het blad bestond jarenlang vooral uit klassieke (avonturen)strips, met melodramatische liefdesontwikkelingen van meisjes uit weeshuizen en op kostscholen. Deze strips waren grotendeels afkomstig uit Engeland. Noortje was daarentegen typisch Hollands en dus herkenbaar. Daar komt bij dat Noortje de eerste echte humorstrip was in Tina.

De tekeningen worden vanaf dag 1 gemaakt door Jan Steeman (Schagen, 1933) en de tekst door Patty Klein (Den Haag, 1946). De strip is daarmee hoogstwaarschijnlijk de langstlopende strip in Nederland die onafgebroken door hetzelfde auteursteam wordt gemaakt.

Noortje is echter wel degelijk met haar tijd meegegaan. Alle afleveringen bij elkaar geven het veranderende tijdsbeeld van mode en sterren goed weer. In de jaren ’70 ontmoet Noortje nog Rod Stewart, terwijl ze in de jaren ’80 posters van Duran Duran op haar kamer heeft hangen. Tegenwoordig zijn deze weer vervangen door posters van One Direction en MainStreet. Belde Noortje dertig jaar geleden nog uit een telefooncel, de nieuwste grap (uit Tina 42) gaat over een selfiestick. Ook heeft Noortje in de loop der jaren aardig wat vriendjes versleten, maar niks van blijvende aard. Wel is Marlies al vanaf de allereerste aflevering haar beste vriendin. Oh ja, Noortjes angst voor spinnen is in die veertig jaar ook niet minder geworden.

Hieronder zie je een van de allereerste gepubliceerde strips van Noortje in Tina — ja, die met Rod Stewart.

noortje en rod

En ter vergelijking de nieuwste strip van Noortje, uit de extra Tina die alle abonnees net ontvangen hebben.

nieuwe noortje

“Noortje staat na 40 jaar nog steeds in de Top 3 van favoriete strips van Tina-lezeressen. Ongekend, maar misschien niet zo gek: Noortje heeft haar hart op de tong en slaat daardoor nogal eens een flater, maar ze zit er niet mee, ze gaat gewoon vrolijk door. Ik denk dat veel lezeressen denken: ‘Ik wou dat ik dat ook durfde!’ Die onzekerheid is er na 40 jaar nog steeds bij pubermeisjes.” [Hoofdredactrice Joan Lommen]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024