Bril met ketchup
We zullen ze vaker zien dit jaar in campagnes naar kids & families: met logo’s en reclame bedrukte kartonnen VR-brillen (al dan niet de Google Cardboard) en bijbehorende apps. Voor het bredere publiek zagen we al acties van o.a. Coca-Cola en The New York Times.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bnYg752URcE&w=520&h=315]
Video: McDonald’s
Naar de kids-markt toe bijt McDonald’s de spits af in Zweden (en binnenkort allicht ook in andere landen) met zijn ‘Happy Goggles’. Om de dertigste verjaardag van het iconische ‘Happy Meal’ te vieren creëerden ze een als VR-bril recycleerbare Happy Meal Box. Hervouw de maaltijdbox, stop er je smartphone in, en je hebt een 3D ski-game.
McDonald’s haalde er kinderpsychologen Karl Eder en Fadi Lahdo bij om uit te leggen hoe de ‘Goggles’ best kunnen worden gebruikt: “De VR goggles geven toegang tot opwindende virtuele werelden. Voor kinderen is dit een kleinere stap dan voor volwassenen. Zo wordt een opportuniteit gecreëerd voor ouders om te leren van de kennis en ervaring van kinderen. Het spel is leuk om samen te doen, en maakt het makkelijk om op gelijke voet samen tijd door te brengen.” Verder ziet McDonalds het als een educatief gadget, want het ski-spel moet naar verluidt kinderen leren om veilig te skiën door op de pistes te blijven. Daarom heeft McDonald’s het game ook laten goedkeuren door het Zweedse nationale skiteam.
Maar willen we een doos waarin frietjes met ketchup gezeten hebben op de neus zetten? Dat blijft de hamvraag (he, wat een woordspeling)….
Meer op www.happygoggles.se/en/. De campagne werd bedacht door het agency DDB.
Waarom mogen we meer van dit moois verwachten?
Kinderen zijn bijzonder aangetrokken tot digitale hebbedingen en immersieve digitale spellen. De hoge prijs en het – niet te onderschatten – zware gewicht van de meeste VR-brillen was tot nog toe echter een filter van formaat (letterlijk) om deze technologie bij kinderen te laten doordringen. Twee dingen brengen hier verandering in.
Eerst is er de prijs. Met een kartonnen Google Cardboard oplossing, voor een appel en een ei te koop, liggen de kaarten anders. De Google Cardboard technologie (die trouwens ook aan de basis van de nieuwe View-Master van Mattel ligt) maakt het mogelijk om, zoals McDonalds het in Zweden doet, de VR-brillen op grote schaal te verspreiden en zelfs om ze als een gratis marketing-goodie in te zetten.
Een tweede factor is het gewicht. Doordat in de kartonnen bril een ingebrachte smartphone voor het beeld moet zorgen blijft het gewicht voor kinderen een rol spelen, maar toch al veel minder dan bij de Oculus (470g) en andere devices.
Merken die deze kaart willen trekken en zelf brillen willen weggeven mogen rekenen op behoorlijk wat zichtbaarheid: de technologie is nog niet erg verspreid, en door een voorlopig tekort aan kids-apps kunnen ze met een relatief beperkte investering rekenen op aandacht voor hun app. Testen uitgevoerd met kinderen door het Britse agency Dubit bewezen ook dat kinderen het erg leuk vinden om met deze technologie te experimenteren. Ze ondervinden weinig hinder van mogelijke problemen als duizeligheid, vermoeidheid of complexere ergonomie.
Nu wordt het dus wachten op leuke gebruikscases voor kids na deze McDonalds kick-off case. Who’s next?
Gerda Van Damme
Gerda Van Damme is manager van Dreammachine Kids, een Belgisch Kids & Family Marketing agency dat werkt voor klanten als Danone, Henkel, Woeffies (Bristol) en andere. Ze is ook organisator van het Kids & Family Marketing Congress en gastspreker in internationale conferenties over kids marketing.