Langetermijndenken in vluchtige tijden

Duurzaamheid is een trend, een officieel erkende zelfs. Dat is mooi, natuurlijk. Maar hoe vreemd is het dat we tegelijkertijd leven in een tijd die vluchtiger is dan ooit. Denk aan producten die niet meer zo lang meegaan als vroeger, gesprekken die oppervlakkiger zijn dan voorheen en nieuws dat al oud nieuws is voordat het in de krant staat. Of aan blogposts en tweets die zijn weggezakt voordat ze de aandacht hebben gekregen die ze verdienen. Aan telefoons waarvan de abonneeduur nog lang niet is verlopen terwijl er wel nieuwe must-have types gelanceerd worden. Enzovoort.

Trends volgen elkaar in onnavolgbaar tempo op. Heb je net gegoogled wat dat ‘planking’ is waar iedereen het over heeft, blijkt het al uit te zijn en vliegen foto’s van ‘owling’, ‘horsemaning’, ‘stocking’, ‘batmanning’, ‘razorbombing’ en ‘scarlettjohanssoning’ (of wat de creatieve internetgeneratie inmiddels nog meer verzonnen heeft) rond op het web. Spaaracties van de supermarkten zijn haast inwisselbaar; muntjes, vrachtwagentjes of constructiespeelgoed verzamelen is bijna net zo leuk als boodschappen doen (of bedelen) voor poppetjes. Wat is nog een echte trend?

Vandale.nl definieert een trend als 1) ontwikkelingslijn; neiging, richting of 2) mode. Het moge duidelijk zijn dat een ontwikkelingslijn (de verklaring van dát woord staat niet in het gratis online woordenboek) een geschikter aanknopingspunt is om bij aan te haken dan een kortstondige rage. Tegen de tijd dat een opvolger van planking in een advertentie is verwerkt, is de buzz al elders. De onderliggende gedachte – een creatieve pose fotograferen – kan al beter ter inspiratie dienen, maar het beste is om op een nog dieper (of hoger) niveau naar een meer gedegen verklaring te zoeken. Zoals zo vaak is het beantwoorden van de ‘waarom-vraag’ interessanter dan het vastleggen van het ‘wat’.

Op het Esomar-congres, waar onlangs ruim 1.000 marktonderzoekers van overal ter wereld samenkwamen, vergeleek een van de sprekers het uitvoeren van onderzoek met het maken van snapshots: “We werpen een blik op het verleden, zoals we kijken naar foto’s in een familiealbum.” Aangeraden werd om een serie plaatjes te vertalen naar een film en die vooruit te spoelen. Het gaat daarbij niet zozeer om het voorspellen van de toekomst, meer om het ontwikkelen van een visie op de rol van het eigen merk in de toekomst.

Wie beelden van jongeren op een rijtje zet, zal constateren dat er qua uiterlijk vertoon –  hoe ze zich kleden en hun lichaam customizen, de technologie waarmee ze communiceren, de muziek die ze beluisteren, et cetera –  een en ander veranderd is. Maar dat is ook weer niet zo héél anders; het belang van uiterlijk, zoeken naar identiteit, contact met leeftijdsgenoten en erbij horen is van alle tijden. Wie dat beseft verzint makkelijker een strategie voor de toekomst dan degenen die achter de hypes aanrennen.

Zelfs in deze vluchtige tijd mag de lange termijn niet vergeten worden. Verstandige marketeers weten dat, kijken terug én vooruit. Niet voor niets is duurzaamheid een trend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024