Hoe vertel je een verhaal dat al zo vaak verteld is dat niemand het meer lijkt te willen horen? Bijvoorbeeld met nieuwe personages en een nieuwe manier van vertellen, zoals in de nieuwe 'Rookalarm'-campagne tegen jeugdroken van Stichting Rookpreventie Jeugd. In een reeks online minidocumentaires, ondersteund door een Hyves-platform, benadert de campagne het rookprobleem vanuit de meest fanatieke groep anti-rokers van Nederland: kinderen in groep 8. Want wie nooit met roken begint hoeft nooit te stoppen.
Waar het aantal rokers tot het begin van deze eeuw gestaag afnam, bleef het sindsdien vrijwel gelijk, en steeg het in 2012 zelfs voor het eerst weer. En dat terwijl er inmiddels niemand meer is die niet weet hoe slecht roken voor je is. Daarom werd begin april Rookalarm gelanceerd. Deze nieuwe campagne tegen jeugdroken probeert mensen niet te laten stoppen met roken, en vertelt ook niemand hoe slecht het voor je is. In plaats daarvan wil ze de politiek aansporen maatregelen te nemen die het moeilijker maken voor kinderen om met roken te beginnen, via kinderen en hun ouders. Want alle kinderen in groep 8 weten nog zeker dat ze nooit willen roken, maar een derde van hen doet dat vijf jaar later toch.
"De keuze voor het perspectief van de kinderen is zeer bewust. Bij een onderwerp als roken moet je heel erg oppassen voor de bitterheid die vaak kleeft aan de kant van het gelijk. Door te beginnen bij het enthousiasme van de kinderen vermijd je die bitterheid, en blijft het toch oprecht. En via de kinderen bereiken we uiteindelijk ook de ouders, grootouders en andere betrokkenen. En zij kunnen echt iets veranderen." [Erwin Kleinjan, Pool Worldwide]
In een vijftal korte films worden verschillende onderdelen van het rookprobleem behandeld. Tot nu toe verschenen er twee (zie hieronder). In 'Het Raadsel van Groep 8' wordt uitgelegd hoe het kan dat kinderen allemaal niet willen roken maar dat een paar jaar later toch vaak gaan doen. 'Het voorstel van groep 8', de spraakmakende tweede film, laat zien hoe vijf kinderen onaangekondigd op bezoek gaan bij een van de grootste sigarettenfabrieken van Nederland om een presentatie te geven over hoe ze kunnen zorgen dat kinderen niet met roken beginnen.
Naast de online documentaires maakt Rookalarm gebruik van een eigen platform op Hyves, waar kinderen kunnen laten zien dat ze later nooit willen roken en pakjes kunnen maken met een lelijk ontwerp en een vieze smaak. In twee maanden werden al meer dan 30.000 kinderen lid van de Hyve van de campagne. Daarmee staat het nu al in de top 3 van meest succesvolle Hyves-campagnes aller tijden. Bovendien werd de campagne uitgebreid besproken in Hart van Nederland en het Jeugdjournaal, en werden de de video's op YouTube al meer dan 75.000 keer bekeken.
[Creatie door Pool Worldwide]
PS Op de website van Stichting Rookpreventie Jeugd kunnen scholieren een spreekbeurt (ppt) over roken downloaden. Zou het een bewuste keuze zijn dat deze eruitziet alsof ie door een 8-jarige gemaakt is?