Exclusiviteit en bezit bestaat niet, toegankelijkheid en delen is het credo. Altijd en overal.

Voorafgaand aan het congres Trends in Kids- & Jongeren- & Familiemarketing interviewden wij Rik Spruijt, Digital Manager bij Youngworks.

In dit interview deelt hij o.a. zijn visie op de jongeren van nu t.o.v. andere generaties en de kansen die internet biedt voor kids- & jongerenmarketeers.

Wat zijn de eigenschappen van huidige jongeren & in hoeverre verschillen die t.o.v. andere generaties?

Jongeren van nu lijken misschien anders dan vorige generaties, maar ze maken nog steeds dezelfde biologische en sociaal-emotionele ontwikkeling door. Hoe jongeren zich gedragen en hoe ze denken is grotendeels afhankelijk van deze onveranderlijke processen. Tegelijkertijd wordt hun ontwikkeling ook van buitenaf beïnvloed: door bijvoorbeeld opvoeding, culturele achtergrond en maatschappelijke veranderingen die ons allemaal raken. De wereld waarin jongeren nu opgroeien is anders dan de wereld waarin jongeren in de jaren 60 of jaren 80 opgroeiden. De manier waarop jongeren nu beïnvloed worden door en grip krijgen op deze ’nieuwe’ wereld, maakt hen tot een unieke groep.

Jongeren van nu hebben meer vrijheid, kansen en mogelijkheden om zichzelf te ontplooien dan vorige generaties. Kenmerkend voor deze generatie is dat zij meer waarde hecht aan geluk en ontwikkeling, naast materialistische zaken als geld en luxe. Daarnaast heeft de digitale revolutie een enorme impact gehad op onder meer hun mediagedrag, nieuwsconsumptie, koopgedrag en de manier waarop ze contact onderhouden met hun sociale omgeving.

Jongeren zijn opgegroeid met internet, online zit in hun DNA. Ze zijn hierdoor gewend aan continue verbinding, waar en wanneer dan ook. Hierin verschillen ze ook van volwassenen: ze zijn vaker en langer online, met name met hun telefoon.

De vrijheid waarin jongeren van nu zijn opgegroeid, kent echter ook zijn keerzijde. Jongeren zijn niet altijd in staat goed om te gaan met alle vrijheden (keuzestress) en prikkels (infobesitas). En doordat ze beseffen dat ze in een tijd van ongekende mogelijkheden zijn opgegroeid, voelen ze druk om te presteren, zich te ontwikkelen, speciaal te zijn, iets toe te voegen aan de wereld. De verwachtingen zijn hoog, terwijl de mogelijkheden om dit alles te bewerkstelligen geslonken zijn door de economische crisis. Jongeren beseffen steeds meer dat ze het zelf moeten doen en een groeiende groep ontwikkelt op carrièregebied meer een doe-zelf-mentaliteit.

Maar, vooropgesteld; ondanks de (vaak zelf opgelegde) prestatiedruk en gevolgen van de economische crisis gaat het met de meeste Nederlandse jongeren goed. Heel goed zelfs. Onderzoeken van de afgelopen jaren bevestigen keer op keer dat Nederlandse jongeren tot de gelukkigste op aarde behoren.

In hoeverre heeft internet de marketing omtrent kids & jongeren veranderd?

Rik-SpruijtMarketing is door internet interactiever en dynamischer geworden. Deze ontwikkeling vraagt om een andere aanpak. Dit geldt overigens niet alleen, maar wel des te meer voor bedrijven die jongeren willen bereiken. Jongeren kennen namelijk de ‘oude’ marketing-wereld niet; ze hebben maar één referentie en dat is de maatschappij waarin zij zijn opgegroeid. Een maatschappij met meer advertising dan ooit en waar door internet en mobieltjes 24/7 interactie mogelijk is. Jongeren kijken kritischer naar advertising en zijn opgegroeid met een een andere norm dan volwassenen. Exclusiviteit en bezit bestaat niet in hun wereld. Toegankelijkheid en delen is het credo. Altijd en overal.

Hoe gebruiken jongeren social media?

Jongeren gebruiken sociale media voornamelijk voor sociaal contact, entertainment en tijdverdrijf. Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube en WhatsApp zijn voor hen onmisbare platforms om onder meer contact te onderhouden met vrienden, artiesten en beroemdheden te volgen en de leukste online crap (grappige of opzienbarende filmpjes, gifjes en plaatjes) te bekijken. Facebook heeft zich ontwikkeld van sociaal contact- naar sociaal contentplatform, WhatsApp is meer prive-domein voor contact met vrienden en familie en Snapchat is nu – met name voor scholieren – dé online hangout waar jongeren over en weer status updates delen. Een allesomvattend sociaal platform is er niet: elk platform heeft weer z’n eigen toegevoegde waarde voor jongeren.

Welke kansen biedt internet voor kids- & jongerenmarketeers?

Bizar veel dankzij alle sociale platforms en online kanalen. Jongeren hebben tegenwoordig allemaal een telefoon met internet. Hierdoor kun je ze altijd en overal bereiken en de interactie zoeken. Hoewel er tegenwoordig talloze platforms en kanalen zijn, klonteren jongeren vaak alsnog samen op de populaire platforms en kanalen. Grote uitdaging is om ze hier – in de al enorme stroom aan content en advertenties – op een relevante manier te benaderen. Verdiep je daarom in het online gedrag van jouw jongerendoelgroep. Duik in de praktische en creatieve mogelijkheden van de platforms waar ze actief zijn en vertaal deze kennis en insights naar een duidelijk, afgebakende strategie; liever volle bak inzetten op één platform, dan een versplinterde aanpak zonder focus. Laat data niet leading, maar ondersteunend zijn in je aanpak en laat je vooral niet leiden door hypegevoelige korte termijn oplossingen. Ga na of een zoveelste inhaker op social behalve likes ook daadwerkelijk iets doet voor je merk. Durf dingen anders te doen. Jongeren waarderen juist een originele, opvallende aanpak.


 Trends in Kids-, Jongeren- & Familiemarketing

Kids en jongerenRik Spruijt, Digital Manager bij Youngworks verzorgt een bijdrage aan het congres Trends in Kids-, Jongeren- & Familiemarketing. Tijdens dit jaarlijkse congres krijg je inzicht in de belevingswereld van kids & jongeren, mede in relatie tot hun ouders, en hoe je de connectie creëert met deze doelgroep. Benieuwd naar het programma, de praktijkcases, rondetafelsessies en bootcamps? Kijk dan snel op www.kidsenjongeren.nl/congres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024