Eerste kinderboek over Ramadan: ‘Voor iedereen die in multicultureel Nederland opgroeit of opvoedt’

Voor naar schatting 1 miljoen moslims in Nederland begint dit jaar rond 18 juni de Ramadan. Waar voor Kerstmis en Pasen volop keuze is aan Nederlandse kinderboeken over deze feestdagen, is er voor de Ramadan een zeer beperkt aanbod. Uitgeverij Bzzidi Media* springt hier met haar eerste boek op in. Het kinderboek Hoe Farah meedoet met de Ramadan, zonder te vasten! van Naima El Bouzidi (tekst) en Sun Jung Huang (illustraties) is vanaf deze week verkrijgbaar. Het boek is naast voorleesboek (4+) thuis of op school ook geschikt voor kinderen (9+) om zelf te lezen.

Het boekje vertelt over het gezin van het meisje Farah. De Islamitisch-Nederlandse ouders van Farah doen mee met de Ramadan. Farah vindt de Ramadan saai omdat ze dan meestal alleen met haar broertje Akram moet eten. Farah’s ouders vertellen over de avonturen van twee eekhoorntjes Rama en Dan en laten zo zien hoe Farah ook mee kan doen met de Ramadan, zonder te vasten. Door het boek leren kinderen vanaf 4 jaar op speelse wijze wat de Ramadan is en waarom er mensen aan meedoen.

Cover Ramadanjpg

Het boek is een handreiking voor ouders, verzorgers, juffen en meesters die multicultureel opvoeden en voor kinderen die multicultureel opgroeien. Volgens de makers maakt het niet uit wat hun achtergrond is, kinderen voelen zich thuis in het warme gezin van Farah en zijn dol op de eekhoorntjes Rama en Dan. Voor de lezers die niet zo bekend zijn met de Ramadan, zijn er twee pagina’s met ‘Wist jij dat…?’ opgenomen met uitleg van begrippen als Ramadan, Suikerfeest en vasten. Daarmee moet het boek een startpunt vormen om het thema Ramadan in het gezin, op school of op de BSO te bespreken.

*De jonge uitgeverij Bzzidi Media (2014) laat door speelse verhalen zien welke gebruiken, waarden en normen kinderen met een niet-westerse achtergrond in Nederland meekrijgen. Voor kinderen met een niet-westerse achtergrond herkenbaar en voor andere kinderen een kijkje in een nieuwe wereld. De drijvende kracht achter Bzzidi Media is Naima El Bouzidi-van der Giesen, van oorsprong sales/business development manager én dochter van Marokkaanse immigranten. Vanuit haar wens op een positieve manier culturen bij elkaar te brengen is zij Bzzidi Media gestart. Naima schrijft de verhalen en werkt samen met designer Sun Jung Huang die de vormgeving en illustraties verzorgt. Naast dit boekje over de Ramadan liggen er nog tal van verhalen en ideeën op de plank. 

Naima en Sun hopen dat Hoe Farah meedoet met de Ramadan, zonder te vasten! zo succesvol wordt dat ze door kunnen met hun serie. Hun doel: zo vroeg mogelijk zo veel mogelijk bruggen slaan door multiculturele Nederlandse kinderboeken. 

Klik hier voor een inkijkexemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024