ING-onderzoek: ‘Nederlandse dance-industrie van toenemend economisch belang’

De druk op pop-/rockfestivals is groot (een ‘festival bubble’!?), maar in de dancehoek is wél groei. Met 170 dance-events per jaar, 2,7 miljoen bezoekers en Nederlandse DJ’s die de toplijsten domineren, is de dance-industrie belangrijk voor de Nederlandse economie. De Nederlandse dance-industrie is goed voor 1 op de 14 banen in de creatieve industrie en de exportwaarde van dance stijgt sinds 2008 gemiddeld met 50% per jaar. Als het huidige groeitempo doorzet, komt de exportwaarde in 2015 uit op bijna 200 miljoen euro, vergelijkbaar met de Nederlandse verdiensten aan kleding.

De dance-industrie wint hiermee de laatste jaren aan economisch belang en de aantrekkingskracht is nog niet over haar top heen, zo blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. ING is ‘presenting partner’ van The Flying Dutch*, het grootste eendaagse dancefestival van Europa, en brengt in dit kader dance en economie samen, vandaar. De onderzoeksresultaten zijn samengevat in onderstaand infographic.

150511 ANP ING Infographic Flying Dutchman_v5

De grote populariteit van dance zorgt voor een miljoenenomzet in deze sector. DJ’s, VJ’s, agencies en producers zetten jaarlijks ongeveer 260 miljoen euro om. Via optredens, opnames en rechten voegde de totale export van de dance-industrie in 2013 bijna 120 miljoen euro toe aan de economie. Optredens genereren de grootste omzet, maar liefst 94% van het totaal. Als het groeitempo van de laatste jaren gehandhaafd blijft, komt de exportwaarde voor Nederland in 2015 uit op bijna 200 miljoen euro. Zo wordt dance steeds belangrijker voor de Nederlandse economie.

Wereldwijd wordt naar schatting 6 miljard euro verdiend in de dance-industrie. Het grootste deel van de inkomsten (67%) komt uit festivals en clubs. Overige inkomsten komen uit streaming via internet, muziekverkopen, en DJ soft- en hardware. De DJ’s profiteren zelf ook van de populariteit van dance. De top 10 best betaalde DJ’s halen inmiddels zo’n 208 miljoen euro per jaar binnen. Die inkomsten zitten flink in de lift. Gedurende de afgelopen twee jaar zijn ze zelfs meer dan verdubbeld (±114%). Op dit moment genereren de tien best verdienende voetballers nog anderhalf keer zo veel inkomsten als de top tien DJ’s. Zet de inkomstenstijging van de DJ’s zo door, dan hebben ze de top voetballers binnen twee jaar ingehaald.

Dance is zeer populair onder de Nederlandse bevolking. Ruim vier op de tien Nederlanders van zestien jaar en ouder geeft aan liefhebber te zijn van deze muziekstroming. De muziek is niet alleen populair bij jongeren, ook 40% van de vijftigers en 20% van de zestigplussers geeft aan graag naar dance te luisteren. Maar liefst één op de zeven Nederlanders heeft vorig jaar één of meerderen keren een groot evenement (meer dan 3.000 bezoekers) bezocht, dit komt neer op zo’n twee miljoen unieke Nederlandse bezoekers. In totaal kent Nederland gemiddeld 170 dancefestivals per jaar die 2,7 miljoen bezoekers trekken. Dat is gelijk aan een jaar lang, elke week, een uitverkochte Amsterdam ArenA.

Een bezoeker is al snel gemiddeld 140 euro kwijt aan een festivalbezoek. De entreekosten liggen rond de 50 euro. Aan eten en drinken is een bezoeker daarnaast zo’n 40 euro kwijt. Ook wordt er vaak een nieuwe outfit van gemiddeld 26 euro aangeschaft en is men zo’n 20 euro kwijt aan overige kosten, zoals kosten voor reizen en kluisjes.

Zie ook onderstaande video.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=eZXFfVztc18]

*Op zaterdag 30 mei kwamen ’s werelds beste DJ’s van Nederlandse bodem samen in hun thuisland tijdens de eerste editie van The Flying Dutch. Met 100.000 bezoekers is dit event zes keer zo groot als een gemiddeld dance festival en tevens het grootste eendaagse outdoorevent van Europa. Afrojack, Armin van Buuren, Fedde Le Grand, Hardwell, Nicky Romero, Oliver Heldens, Showtek, Sunnery James & Ryan Marciano, W&W en Yellow Claw zorgden op drie locaties tegelijk (Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven) voor een onvergetelijke dance experience voor hun thuispubliek. ING is presenting partner van The Flying Dutch en organiseert dit unieke event in samenwerking met House of Orange, bestaande uit twee grote merken in de muziek John Ewbank en ALDA Events. Aangezien ondergetekende op een ander festival verbleef, lees je dit met enige vertraging. ;-) 

Een reactie op “ING-onderzoek: ‘Nederlandse dance-industrie van toenemend economisch belang’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024