In mijn stukje over ‘Buyology’ constateerde ik dat de werking van de hersenen momenteel een hot item is. Inmiddels is er nu dus ook een boek dat de grijze massa van 10-25-jarigen beschrijft. In ‘Puberbrein Binnenstebuiten’ stellen Huub Nelis en Yvonne van Sark van communicatiebureau YoungWorks dat we anders moeten omgaan met jongeren. Aan de hand van feiten, quotes, praktijkvoorbeelden en adviezen wordt het belang duidelijk van oprechte aandacht, inlevingsvermogen, grenzen en relevantie.
Het brein is pas rond het 25ste levensjaar volgroeid; ook al voelen pubers zich nog zo volwassen, ze zijn het nog lang niet. De auteurs maken inzichtelijk hoe jongeren zich ontwikkelen en leggen uit waarom ze duidelijke grenzen en goede begeleiding nodig hebben. Een interessant uitgangspunt, en daarmee een waardevolle aanvulling van de bestaande literatuur over deze doelgroep.
Hoewel de titel wellicht anders doet vermoeden, is ‘Puberbrein Binnenstebuiten’ niet gebaseerd op wetenschappelijk (neuromarketing-)onderzoek met fMRI-scans of SST-studies. En nee, ondanks de achtergrond van de auteurs is het ook geen marketing-/communicatieboek. Wat dan wel?
Eigenlijk moet je het zien als een eyeopener en praktisch hulpmiddel voor iedereen die met 10-25-jarigen te maken heeft (ouders, docenten, marketeers, werkgevers, hulpverleners, beleidsmakers, …). Het gaat over de opvoeding en thuissituatie, over school en vrienden, over de studie-/beroepskeuze en arbeidsmarkt, over marketing en reclame, en natuurlijk over de (multiculturele) samenleving.
De breedte van het boek is tegelijkertijd de sterkte én zwakte. Het is daardoor voor meer lezers interessant en geeft een redelijk compleet beeld, maar gaat niet echt de diepte in (een beetje zoals bij DWDD; als een interview interessant dreigt te worden, is het volgende item al ingestart). Over elk onderwerp afzonderlijk is een boek te vullen. Nu krijgt mediawijsheid net zo veel weinig aandacht als bijvoorbeeld schizofrenie, en da’s jammer.
Wat me ook opviel is de afstandelijkheid in het communicatiedeel. Dan wordt er over ‘marketeers’ of ‘partijen’ geschreven alsof het een heel andere wereld is dan de dagelijks praktijk van YoungWorks. Alsof Huub en Yvonne zelf niet ook steeds inventiever worden om jongeren te verleiden, kom op zeg.
Toch is ‘Puberbrein Binnenstebuiten’ een aanrader, tenminste, voor een ieder die het gevoel heeft gedrag van de jeugd niet te kunnen verklaren. Want het gevoel dat overblijft na het lezen van de ruim 200 pagina’s is dat je jongeren beter begrijpt.
Elk hoofdstuk is doorspekt met leuke quotes van jongeren en wordt afgesloten met toepasbare tips. Het boek is zeer leesbaar, bevat heldere uitleg (soms iets té ‘Jip & Janneke’). Kortom, informatief, inzichtelijk en nuttig, zonder saai te zijn.
Tot slot zet ik de 10 meest opmerkelijke oneliners uit ‘Puberbrein Binnenstebuiten’ op een rijtje:
- Het pubergedrag met het afzetten tegen de ouders, het gezin en de eigen omgeving voorkomt dat de voortplanting in de eigen kring zal plaatsvinden (pagina 6)
- Eigenlijk zijn de hersenen van jongeren continu under construction (31)
- De puber is de baas in huis, de ouder faciliteert het puberbestaan (43)
- Ouders willen wat hun pubers hebben: jeugd (45)
- Zoals bedrijven schaven aan hun identiteit en hun imago, zo gaan tieners tegenwoordig ook te werk (96)
- Zo’n mobieltje is eigenlijk net het tutje van een baby, waar ze de hele dag doorheen lopen te brabbelen (104)
- Wie jongeren écht wil bereiken, moet de boodschap zo relevant maken dat ze er onderling over gaan praten (133)
- De grap van virale marketing is dat je als volwassene probeert binnen te dringen in de jongerenwereld, terwijl jongeren zich daar vooral ophouden omdat er geen volwassenen zijn (139)
- Een beroepskeuze verloopt ongeveer volgens dezelfde patronen als een relatiekeuze (154)
- Veel professionals praten wel over, maar weinig mét jongeren (173)
Meer weten? Check Puberbrein.nl en bestel het boek bij Bol.com.