In het kader van de campagne ‘Discriminatie; Amsterdam is er klaar mee’ en de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie is Hokjestest.nl live gegaan. In deze online game worden jongeren geconfronteerd met hun eigen vooroordelen. De website laat zien hoe je mensen soms totaal verkeerd kunt inschatten. Een eigen foto uploaden kan ook, je wordt dan onderdeel van het spel en komt te weten in welk hokje mensen jou plaatsen. De Hokjestest is ontwikkeld door Critical Mass en financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam.
“Iedere dag gebruiken we hokjes om mensen in te plaatsen. Dat doen we allemaal. Soms kloppen deze, maar soms ook niet. De Hokjestest is een mooie manier om jongeren daarmee te confronteren.” [Jacco van Mersbergen, Critical Mass]
Deelnemers aan de Hokjestest moeten tien simpele ja/nee-vragen beantwoorden over tien willekeurige Nederlanders, om te testen wat zij over hen denken te weten op basis van één foto. Ook kunnen zij een eigen foto uploaden en daarmee zelf onderdeel worden van het spel. Doordat anderen vragen over hen beantwoorden, komen zij erachter welke vooroordelen mensen over hen hebben. En dat kan soms best confronterend zijn…
[vimeo 89627793 w=560 h=315]Onbewust denk je te weten in welk ’hokje’ iemand past. Soms klopt dat, maar soms zit je er helemaal naast. De hamvraag is: gun jij mensen een tweede indruk?
Discriminatie is nog aan de orde van de dag, zo bleek weer deze week toen Geert Wilders tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen zijn publiek “Minder Marokkanen” liet scanderen. Critical Mass laat jongeren voelen hoe het is om buitengesloten te worden of confronteren hen met hun eigen vooroordelen. In een veilige omgeving ontdekken ze zo hun manier om met ‘de ander’ om te gaan.
“Wat Geert Wilders deed, hebben we een woord voor: haatzaaien. Hij intimideert een hele bevolkingsgroep en zet aan tot intimidatie. Dit werkt omdat te veel mensen te stil zijn als het gaat om discriminatie en ook om deze actie van Geert Wilders. Als wij allen waarborgen dat onze buren, onze collega’s, onze vrienden en landgenoten zich veilig voelen, dat er voor hen opgekomen wordt, dan krijgt intimidatie geen kans. We zijn allemaal Amsterdammers en iedereen hoort daar evenveel bij. Dus vraag ik ieder: kom in actie nu dat zo nodig is. En ook: de burgemeesters van Den Haag en Almere, de minister president, justitie en politie, het is nu de tijd om in actie komen.” [Andrée van Es, wethouder Amsterdam]