Media

Nieuwe campagne, want ‘kinderen en jongeren hebben hulp nodig bij inlassen van offline pauze’

De Nationale Academie voor Media & Maatschappij organiseerde vandaag de ikbenoffline.nl-zondag. Kinderen, jongeren en ouders werden opgeroepen om eens een dag helemaal níet online te zijn — een pleidooi voor een offline pauze voor de ‘wifi-generatie’. Volgens de initiatiefnemers is dit hard nodig omdat de jeugd nog maar moeilijk weerstand biedt tegen alle online verleidingen zoals gamen, Facebook en Whatsapp. Dit gaat soms zelfs gepaard met verminderde eigenwaarde, stressgevoelens, depressie, angsten en slaap- en concentratieproblemen.

Ben benieuwd hoeveel mensen hun smartphone en tablet daadwerkelijk links hebben laten liggen. In mijn omgeving ging de gebruikelijke berichtenstroom gewoon door; dat hoeft geen graadmeter te zijn, maar onderschrijft wellicht wel het nut van deze actie? Hoe dan ook, de zomervakantie wordt gezien als de gelegenheid bij uitstek om hierover een nieuw bewustzijn te creëren.

“Als je niet de hele tijd zit te whatsappen, heb je gewoon tijd over om leuke dingen te doen.” (Kim, 14 jaar)

“De hele tijd nam ik foto’s van waar ik was. Ik werd er zelf gek van. Soms doe ik het nog wel, maar meestal niet. Echt rustig.” (Mayke, 14 jaar)

“Ik ben allang al van Twitter af. Eigenlijk sinds ik sport. Lekker rustig, en ik heb daar nieuwe vrienden gevonden. Echte vrienden dus.” (Ryan, 16 jaar)

“Ik vind het gewoon niet meer leuk om te checken hoe vaak m’n foto wordt geliked. Who cares?” (Gerik, 15 jaar)

Het blijkt uit de praktijk dat veel kinderen en jongeren hulp nodig hebben bij het inlassen van een offline pauze. Ouders en andere opvoeders kunnen daarin tijdens de zomervakantie een belangrijke rol spelen. Dat is waarom de Academie de ’10 ikbenoffline.nl-tips voor ouders’ (zie hieronder) heeft opgesteld, die hen helpen om in de zomervakantie eens samen met hun kinderen offline te zijn.

Tips_voor_ouders

De Academie pleit met deze campagne ook voor een nieuw bewustzijn over de nooit aflatende stroom van prikkels vanuit de digitale media. Om deze boodschap kracht bij te zetten, worden nieuwe posters en tafelbordjes aangeboden, ‘gratis’ (lees: in ruil voor je gegevens) te downloaden vanaf de campagnewebsite.

offline posters

Previous ArticleNext Article
Sinds 2000 schrijf ik over jongerenmarketing en aanverwante zaken, per september 2012 als hoofdredacteur van kidsenjongeren.nl. Gewoon omdat het kan en omdat dit de allerleukste doelgroep is. Onafhankelijk en zo objectief mogelijk, op persoonlijke titel. Ter informatie, ter inspiratie. Reacties kan je hieronder plaatsen, vragen en ideeën kan je mailen naar dennis@kidsenjongeren.nl, overige interesses kan je volgen via @dhoogervorst op Twitter, linken kan via LinkedIn en Last.fm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kids en Jongeren Marketing blog website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright © 2021