Rotterdam eerste stad van Nederland met lokale kinderkrant: Jong010

Tegen de trend van de dalende oplagen van papieren kranten en bezuinigingen in, breidt de gratis lokale kinderkrant Jong010 deze week uit naar een oplage van maandelijks 23.350 exemplaren. De 29-jarige Rotterdamse Angelique van Tilburg  is de initiatiefneemster. Op haar 25ste startte ze vanuit een ideaal – en zonder ervaring – Jong010 als proef in een oplage van 1.250. Inmiddels krijgen bijna 24.000 kinderen in Rotterdam verspreid over meer dan 150 basisscholen elke maand hun eigen krant.

Jong010 is een gratis lokale krant voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar uit Rotterdam. De papieren krant komt, met uitzondering van de zomervakantie, iedere maand uit en wordt verspreid via de basisscholen, scholen voor speciaal onderwijs en openbare gelegenheden. In de krant lezen kinderen lokaal nieuws en Rotterdamse achtergrondverhalen, speciaal voor en met behulp van kinderen gemaakt. De krant staat vol met nieuws, verhalen, foto’s, reportages, interviews, leuke weetjes, reacties van kinderen, puzzels en quizzen. "Het is eigenlijk een soort lokaal jeugdjournaal op papier", legt Van Tilburg uit, terwijl ze op de foto gaat met haar doelgroep.

Van Tilburg vertelt waarom ze Jong010 heeft opgezet: "Ik wilde kinderen stimuleren om meer, beter en met meer plezier te gaan lezen, ze vertellen over hun stad en buurt en hen bekend maken met media en nieuws. Allemaal vooral op een voor kinderen leuke manier. Ik was freelance journalist, volgde de ontwikkelingen in Rotterdam op de voet en gaf les in journalistiek op basisscholen. Ik zag dus van dichtbij wat er onder kinderen speelde en waar basisscholen behoefte aan hebben. Het leek me daarnaast geweldig om een eigen medium te hebben, waarin ik mijn visie op de samenleving en de journalistiek kwijt kon. Dat alles is bij elkaar gekomen in Jong010. Vanuit een maatschappelijk betrokken idee heb ik dus mijn eigen droombaan gecreëerd."

Stichting Jong010 krijgt steun van deelgemeenten, fondsen en sponsoren, maar is onafhankelijk. Daarnaast heeft de krant ook commerciële inkomsten.

Jong010 bestaat sinds 2010. De krant kwam voor het eerst uit in deelgemeente Overschie en vanaf september 2011 ook in Kralingen-Crooswijk. Vanaf 21 maart 2013 worden daar Noord, Delfshaven, Feijenoord en Charlois aan toegevoegd. Die middag wordt Jong010 opnieuw gelanceerd, in het Sophia Kinderziekenhuis, alwaar de krant vanaf dan ook gratis beschikbaar is voor alle patiëntjes. Van Tilburg gaat daarna door: "Uiterlijk in 2015 verschijnen we in heel Rotterdam, daarna gaan we uitbreiden naar andere steden."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024