Multitasking verandert gezinsleven

Het is al even geleden dat ik dit artikel las op Time.com, maar omdat dit weblog toen nog niet bestond en ik het niet op andere blogs tegengekomen ben, maar vooral omdat er zelden zulke goede artikelen verschijnen, wil ik het graag onder de aandacht brengen. Er wordt een gezin geschetst waarvan elk lid in zijn eigen wereldje met beeldschermpjes bezig is. "One gets obsessed with one's gadgets", concludeert de vader van het gezelschap, die zijn avondmaaltijd in zijn eentje nuttigt. Zijn kinderen zijn gewend om te 'multitasken' (het combineren van verschillende media). Tijdens het maken van huiswerk wordt muziek geluisterd ("it helps me concentrate") en met vrienden gechat, en zelfs bij face-to-face gesprekken blijft één iPod-dopje in het oor. De antropoloog Elinor Ochs volgt naast de bovenstaande personen nog 31 andere gezinnen uit Los Angeles. Vier jaar lang!

Ten opzichte van een vergelijkbare studie twee decennia geleden blijken de nieuwe multitasking-gadgets een enorme impact te hebben: "I'm not certain how the children can monitor all those things at the same time, but I think it is pretty consequential for the structure of the family relationship." Het blijkt voor ouders erg moeilijk om de wereld van hun kinderen binnen te treden: "Kids are absorbed by whatever they're doing." Naast de zorg om de veranderende wijze van interpersoonlijke communicatie en om wat niet meer gedaan wordt (sport, gezamenlijk avondeten) door de groei van elektronicagebruik, maken wetenschappers zich zorgen om het gebrek aan ontspanning en geven ze aan dat kwaliteit van de output er niet beter op wordt als de aandacht over 'multitasks' verdeeld wordt. De kans op fouten wordt groter en het duurt langer om iets af te krijgen (in de meeste gevallen worden taken niet tegelijkertijd gedaan, maar naast elkaar).

Ik wil hier niet het hele artikel vertalen. Lees het zelf, je krijgt er geen spijt van! Wat betekent deze ontwikkeling voor marketeers, waar liggen kansen? Ik ben erg benieuwd naar je mening.

[Bron: Time.com, 27 maart 2006]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024