Safer Internet Day 2014: ‘de digitale wereld van uw kinderen’ in een handleiding en video

Telenet, Liberty Global en Insafe werkten samen aan een educatief handboek voor jongeren van 13 tot 16 jaar. De handleiding Het Web dat Wij Willen (pdf) stimuleert de dialoog tussen opvoeders en jongeren over veilig en verantwoord gebruik van het internet; het daagt hen uit om hun vaardigheden te testen en meer te leren over hun rechten en plichten in de online wereld, online identiteit, bedrog en cyberpesten. Deze nieuwe brochure heeft als doel jongeren te informeren zodat ze online weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Ook voor leerkrachten kan het handboek een handige tool zijn om jongeren te begeleiden in de ICT-wereld, want zes van de tien kregen hierover nooit een specifieke opleiding.

Telenet steunt jaarlijks de Safer Internet Day in de vorm van drie brochures (in samenwerking met Insafe, Liberty Global/UPC Nederland en de Europese Unie) om het onderwerp verder onder de aandacht te brengen. Voor kinderen en jongeren zijn er ‘Spelend leren: Online zijn’, een boekje bestemd voor de 4- tot 8-jarigen, en de ‘e-Safety Kit’ (6 tot 12 jaar). Met deze brochures komen kinderen op een speelse manier in contact met allerlei veiligheidsaspecten van het internet. Klik hier om de boekjes te downloaden.

Daarnaast introduceerde European Schoolnet en Telenet samen De digitale wereld van uw kinderen. Deze interactieve video geeft tips voor ouders en kinderen over hoe je veilig kan surfen op het internet. Hieronder te bekijken.

“Met de handleiding willen we jongeren tussen 13 en 16 jaar ‘webwijs’ maken. Deze leeftijdsgroep heeft uiteraard al lang hun eerste stappen op het net gezet maar blijft toch zeer kwetsbaar: tieners maken een Facebookprofiel aan, sturen ‘selfies’ naar elkaar en ‘sharen’ er op los. Dat is leuk, maar ze vergeten soms dat anderen meevolgen. Het beheren van een online reputatie wordt steeds belangrijker voor de jongere generaties, in het bijzonder bij de voorbereiding naar het bedrijfsleven. Deze nieuwe educatieve hulpbron moedigt jonge mensen aan om na te denken over hun digitale identiteit en hoe zij hun online reputatie in de toekomst kunnen bepalen.” [Jan de Grave, Telenet]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024