‘Student heeft genoeg aan 700 MB dataverkeer per maand’

De Nederlandse student verbruikt via het mobiele netwerk (3G of 4G) gemiddeld 693 MB dataverkeer per maand. Dit blijkt uit een onderzoek* van SimOnlyRadar.nl, waar studenten gevraagd werden een MB-verbruikstool in te vullen. De grootste MB-consumptie betreft het versturen van foto’s en het bezoeken van webpagina’s. Verdere gegevens gaven aan dat berichtdiensten zoals Whatsapp en Facebook-chat het populairst waren onder de doelgroep. Zo stuurt en ontvangt de gemiddelde Nederlandse student zo’n 236 berichten per dag via deze diensten.

Uit de gegeven cijfers wordt onder meer duidelijk dat studenten per maand 42% meer mobiele data consumeren dan de gemiddelde Nederlander. Zo bleek uit een in augustus 2013 gepubliceerd onderzoek dat de gemiddelde Nederlander 488 MB per maand verbruikt.

In vergelijking met het gemiddelde in Nederland stuurt en ontvangt de doorsnede student meer dan twee keer zoveel Whatsapp- of Facebook-chatberichten: 80 tot 391 van deze berichten per dag. In aansluiting met de hoge populariteit van instant messaging scoort ook het aantal foto-uploads en -downloads erg hoog. Verder sturen en ontvangen studenten via mobiel internet gemiddeld 7 tot 15 e-mails per dag en worden er dagelijks rond de 26 webpagina’s opgevraagd.

Streamingdiensten als YouTube en Spotify worden weinig gebruikt volgens de MB-verbruikstool, aangezien deze applicaties veel dataverkeer kosten en dus vaker gebruikt zullen worden wanneer er een verbinding is met een WiFi-signaal.

De MB-verbruikstool geeft een aardige indicatie van het verwachte gemiddelde dataverbruik per maand. Tijdens het invullen kan er voor iedere categorie (internet, Whatsapp, e-mails etc.) aangegeven worden hoeveel het verwachte dagelijkse gebruik zal zijn. Er kan zowel een minimale als een maximale verbruiksschatting per dag gegeven worden. Uit de ingevulde data bleek dat de gemiddelde student per maand dus rond de 693 MB mobiel dataverkeer verbruikt.

*Voor het onderzoek zijn er in totaal 654 studenten ondervraagd in de periode januari tot aan half maart 2014. De ingevoerde gegevens hebben enkel betrekking op de gebruikte data via het mobiel netwerk (3G of 4G). Het gebruik van WiFi is dus bewust buiten het onderzoek gelaten. De respondenten van het onderzoek betreffen enkel mensen die een hbo- of universitaire studie volgen. Van de ondervraagden is 31% in het bezit van een smartphone jonger dan één jaar, 54% heeft een smartphone die tussen de één en de twee jaar oud is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024