Moederdag-onderzoek Verbond van Verzekeraars: ‘Kinderen verzekeren het liefst familie en huisdieren’

In aanloop naar Moederdag is dit een mooie opsteker voor moeders (en vaders) die hun kroost soms achter het behang willen plakken: kinderen verzekeren het liefst hun familie. Dat blijkt uit het onderzoek Kinderen en Verzekeren (pdf) van het Verbond van Verzekeraars. Op de vraag wat kinderen het liefst willen verzekeren, zet 74% van de ondervraagde kinderen uit groep 7 en 8 hun ouders en eventuele broertjes/zusjes in de top drie. Daar hebben ze overigens honderd euro per maand voor over.

Naast familie blijken de 562 ondervraagde basisschoolkinderen veel waarde te hechten aan huisdieren: ruim de helft van de ondervraagde kinderen (56%) zet hun hond, poes of konijn in de top drie. Bijna de helft (46%) vindt dat de laptop/pc ook in dat rijtje thuis hoort. Het verdere rijtje wordt uitsluitend ingevuld met materiële zaken: telefoon (38%), fiets (35%), tablet (35%) spelcomputer (34%), kleding/schoenen (16%) en sierraden (13%).

Dat kinderen vrij aardig weten, wat ‘verzekeren’ betekent, komt naar voren uit onderstaande quotes.

wat kinderen denken dat verzekeren betekent

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond heeft NovioData Marktonderzoek gevraagd het onderzoek uit te voeren om inzicht te krijgen in wat kinderen belangrijk vinden op het gebied van verzekeren. De resultaten dragen bij aan bewustwording over risico’s, financiële gevolgen van risico’s en wanneer verzekeren wel of geen zin heeft. Verzekeraars vinden het belangrijk dat kinderen hier al vroeg over nadenken. Financiële educatie is dan ook een van de speerpunten van het Verbond.

Dat blijkt onder meer ook uit de bijdrage van het Verbond aan het platform Wijzer in Geldzaken, dat zich met erevoorzitter Koningin Máxima inspant voor financiële geletterdheid. In de Week van het geld, afgelopen maart, verzorgden verzekeraars ruim 300 gastlessen en kregen in totaal ruim 8.000 leerlingen de les Fix je Risk. Ook verzorgde algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond een bijzondere gastles op een basisschool in Amsterdam; tijdens een candidactie vloog de (nagemaakte) jurk van zangeres Katy Perry in brand, die in Nederland was voor een aantal concerten.

Eén van de onderdelen van de gastlessen is het bordspel Fix je Risk, waarbij kinderen een schooljaar doorlopen waarbij ze allerlei risico’s tegenkomen met financiële gevolgen. Het Verbond heeft 250 van deze spellen geschonken aan Jantje Beton, de stichting die op komt voor het recht van alle kinderen in Nederland om dagelijks vrij en avontuurlijk buitenspelen en bewegen mogelijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024