Voorkomen doden op wachtlijst motiveert tot registratie: jongeren zeggen steeds vaker ‘Ja’ tegen orgaandonatie

Morgen valt bij 181.629 jongeren een brief (pdf) van minister Schippers van Volksgezondheid op de mat. Zij vraagt jongeren die zijn geboren in 1996 te kiezen of zij orgaandonor willen worden. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) kiest dit jaar voor een andere aanpak bij de campagne. De nieuwe boodschap is: meer donoren = kortere wachttijden = minder doden. Uit onderzoek is gebleken dat deze boodschap het beste aansluit bij de redenen voor jongeren om zich te registreren. Zij vinden het namelijk belangrijk te weten wat het effect is van hun registratie.

Er zijn positieve signalen: steeds vaker zeggen 18-jarigen ‘Ja’ tegen orgaandonatie (72%). Voor de rest van Nederland ligt dit percentage op 61%. Iedereen die twaalf jaar of ouder is en in Nederland woont, kan zijn of haar keuze over orgaan- en weefseldonatie in het Donorregister laten vastleggen. 

Aan jongeren is ook gevraagd naar de belangrijkste redenen om met een ‘ja, ik word donor’ te registreren. De meest genoemde reden hiervoor is het idee dat ze na hun dood het leven van anderen kunnen redden. Ook speelt wederkerigheid een rol: zelf ontvangen ze ook graag een donororgaan als hun leven daarvan afhangt. ‘Dat het toch niks meer uitmaakt wat er met mijn lichaam gebeurt als ik ben overleden’ is een derde reden om ‘Ja’ te zeggen.

Om het belang van een krimpende wachtlijst te onderstrepen hielpen Jill, Marieke, Veronique en Shirley de postbodes dit weekend met de bezorging van de brief in Rotterdam. De meiden hebben twee dingen gemeen: ze staan of stonden op de wachtlijst voor een donororgaan en ze kunnen als geen ander het belang van kortere wachttijden uitleggen. Bijvoorbeeld Veronique uit het Utrechtse Lopik, die weet hoe het is om te wachten op een orgaan. Zij staat op de wachtlijst voor donorlongen: “Mijn ziekte wordt erger, zelfs met een griepje lig ik al in het ziekenhuis. Ik hoop dan ook vurig dat de longen op tijd komen, want voor mijn vader met dezelfde ziekte kwamen ze te laat.”

Jaap neemt eerste brief in ontvangst

De wachtlijst voor veel organen krimpt gestaag tot 1.044 wachtlijstpatiënten op 1 januari 2015, een afname van 9% ten opzichte van 1.149 een jaar eerder. Maar Nederland heeft nog steeds meer orgaandonoren nodig, want ieder jaar sterven er rond de 140 mensen op de wachtlijst. Aan de inspanning van de helpende wachtlijstpatiënten zal het niet liggen. Nu de 18-jarige briefontvangers nog…

Op de actiesite kunnen jongeren gelijk registreren en vinden zij meer informatie over orgaandonatie: JaofNee.nl/1996. Bijna 18.000 1996’ers legden al eerder ongevraagd hun donorkeuze vast (92% van deze spontane inschrijvers zei ‘Ja’), zij krijgen geen brief deze maand. Gemiddeld genomen is aan het einde van een jaar van ongeveer een derde van de jongeren een keuze in het Donorregister bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024