De nieuwe generatie moeders is zeer marketingbewust in hun mediagebruik, met name het web en social media. Het gebruik van media is niet weg te denken uit haar leven. Deze moeders zijn vooral op zoek naar praktische informatie. Dit blijkt uit het ‘Moeders van Nu’-onderzoek dat onderzoeksbureau The Choice uitvoerde in opdracht van Sanoma (uitgever van onder andere Ouders van Nu) onder 896 vrouwen. In het onderzoek wordt gekeken naar work-life balance, mediagebruik, vrijetijdsbesteding, oriëntatie en aankoop van producten en het gedrag ten opzichte van media en reclame.
Moeders grijpen vooral naar media als de kinderen op bed liggen. ’s Avonds maken ze steeds vaker gebruik van video on demand-sites, YouTube en Spotify. Moeders kunnen vooral niet zonder websites en social media (75% zegt afhankelijk te zijn van websites, 69% van social media). Net iets meer dan de helft van de moeders (54%) geeft dan ook aan onrustig te worden wanneer zij de smartphone niet bij de hand heeft.
De meeste moeders voelen zich niet aangesproken door platte reclame (81%) en hebben het gevoel dat deze reclame niet voor hen bedoeld is (80%). Moeders met schoolgaande kinderen zijn het meest kritisch over reclame. Branded content in de vorm van een boodschap die voor haar situatie relevant is, vinden de moeders wél prettig om te ontvangen (59%). Gepersonaliseerde reclame bereikt moeders het best (62%).
Vrouwen worden ‘praktischer’ zodra ze moeder worden. Voor vele moeders is multitasken een tweede natuur geworden. Dit stelt eisen aan informatie en advies om moeders te bereiken: dit moet kort en bondig en afgestemd zijn op de persoonlijke situatie.
In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen moeders die voor het eerst een kind krijgen en moeders met meerdere kinderen. Second time mums hebben de voorkeur om actief mee te praten, bijvoorbeeld door middel van het achterlaten van reviews. First time mums hebben liever passief informatie. Vooral de second time mums communiceren liever digitaal dan face-to-face. Moeders krijgen hun informatie het liefst van andere moeders uit hun omgeving (89%), vriendinnen (88%) en experts/deskundigen (86%). Aan informatie van BN’ers wordt het minste waarde gehecht (12%).
Gemiddeld genomen gaat bij de meeste moeders meer dan de helft van de tijd uit naar het huishouden & gezin (58%), werk & carrière krijgt gemiddeld 30% van de tijd en dan blijft er nog 12% over voor (eigen) vrije tijd. Het moederschap heeft vooral een positief effect op de moeders: bovenal zijn ze trots, verantwoordelijk, gelukkig en beleven ze plezier. Negatieve effecten die moeders ervaren van het moederschap zijn vooral vermoeidheid, zorgen en verantwoordelijkheid. Werk & carrière geeft de moeder vooral mogelijkheden door inkomsten, maar ook geluk, trots en het gevoel bij te dragen aan de maatschappij, met vermoeidheid en tijdgebrek als negatieve bijwerkingen.
Op een 10-puntsschaal geeft de moeder zichzelf -als opvoeder- een 7,8 (hoe fijn: de partner krijgt eenzelfde ‘hoge’ beoordeling). Veel verbeterpunten van de moeders hebben te maken met gevolgen van vermoeidheid en weinig tijd. Wat de moeders hun kids bovenal mee willen geven: zelfvertrouwen, medeleven/aandacht, vrijheid en bescherming.
Ook in dit onderzoek blijkt weer dat moeders behoorlijk van elkaar verschillen. Ter illustratie hieronder een vermakelijke video over ‘The Mother ‘Hood’ van Similac, waarin verbeeld wordt dat het moederschap wel een verbindende factor is.
[vimeo 118146925 w=570 h=321]