Seks & relaties

GroenLinks-jongeren willen over seks praten, maar de dominee wil geen bemoeizucht

DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, is onlangs een postercampagne gestart met het doel seksuele openheid te stimuleren. De posters tonen foto’s van stellen en de slogan ‘Seks is leuk! Zullen we erover praten?’ en zullen door het hele land worden opgehangen. De GroenLinkse jongeren voeren de campagne omdat ze zich zorgen maken over het condoomgebruik van hun leeftijdsgenoten en over de aanhoudende discriminatie van homo’s, lesbo’s, bi- en transseksuelen.

Volgens de jongeren moet de oplossing voor veel problemen omtrent de seksualiteit van jongeren gezocht worden in communicatie. Met name de seksuele vorming op scholen moet volgens hen meer gericht zijn op praten over seks dan nu het geval is.

“Slechts 54% van de jongeren gebruikt consequent een condoom bij risicovolle seks. Verder krijgen 7 op de 10 homo-jongeren te maken met fysiek of verbaal discriminerend geweld. Dit zijn schokkende cijfers en wij willen deze problemen graag op een positieve manier bij jongeren onder de aandacht brengen. Uiteindelijk is praten over seks de manier om bewustwording te stimuleren. Een eerste voorwaarde voor een leuk seksleven is veiligheid, niet alleen fysiek, maar ook emotioneel. Praten is hét middel om dit te bereiken.” [Ashley North, DWARS]

Enkele jongeren voegden de daad bij het woord en trokken naar de ‘bible belt’, om het gesprek aan te gaan met hun leeftijdsgenoten daar. De reacties die ze daar kregen verschilden van heel positief tot “Praten is prima, maar niet met mij”, zo viel in gratis dagblad Sp!ts te lezen.

Inmiddels heeft het Reformatorisch Dagblad al drie artikelen aan de actie gewijd. Volgens Kees Ritmeester, manager van pabo Driestar Hogeschool en eindredacteur van de lesmethode Wonderlijk gemaakt, slaat de campagne de plank volledig mis. De posters zouden bijdragen aan de pornoficatie van Nederland en het beeld bevestigen dat je seksualiteit moet dóén in plaats van het gesprek hierover te voeren. En ds. W. Silfhout, predikant van de gereformeerde gemeente te Capelle aan den IJssel-Middelwatering en ridder in de Orde van Oranje-Nassau, vraagt zich af waar DWARS zich mee bemoeit: “Hier past niet anders dan een scherp protest uit verontwaardiging over deze schaamteloze bemoeizucht uit doorgeschoten vrijheids- en gelijkheidsdenken.”

Een beetje ophef zorgt niet alleen voor extra publiciteit maar ook voor discussie. Opzet geslaagd dus.

Onderstaand de drie posters.

Seks_Poster_Dwars_def.indd

Seks_Poster_Dwars_def.indd

Seks_Poster_Dwars_def.indd

Previous ArticleNext Article
Sinds 2000 schrijf ik over jongerenmarketing en aanverwante zaken, per september 2012 als hoofdredacteur van kidsenjongeren.nl. Gewoon omdat het kan en omdat dit de allerleukste doelgroep is. Onafhankelijk en zo objectief mogelijk, op persoonlijke titel. Ter informatie, ter inspiratie. Reacties kan je hieronder plaatsen, vragen en ideeën kan je mailen naar dennis@kidsenjongeren.nl, overige interesses kan je volgen via @dhoogervorst op Twitter, linken kan via LinkedIn en Last.fm.

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kids en Jongeren Marketing blog website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright © 2021