Recordaantal kinderen gaan ‘lekker vies worden’ op derde Nationale Modderdag

Nationale ModderDag staat dit jaar in het teken van ‘Leven in de Modder’. De organisatie van het landelijke speelfestijn voor kinderen wil aandacht voor het dieren en plantenleven dat in de aarde aanwezig is. ModderDag is op 29 juni 2015 voor de derde keer in ons land en weer doen meer kinderen mee dan voorgaande jaren. Op meer dan 1.700 locaties, van kinderdagverblijven tot scholen en natuurcentra, hebben zich dit jaar al 83.000 kinderen aangemeld die ‘lekker vies’ gaan worden. Vorig jaar waren dat er nog 60.000.

Marc Veekamp van organisator Veldwerk Nederland: “We zijn werkelijk overstelpt met positieve reacties en aanmeldingen. ModderDag is uitgegroeid tot een fenomeen.” Wedstrijden wie het verst kan glijden of de hoogste moddertoren kan maken, heksensoep brouwen, bouwen en graven met kranen of je blote handen, modderbaden: alles is mogelijk.

modderdag

Tijdens ModderDag ontdekken kinderen én volwassenen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijkse leven: “In de aarde zit meer leven dan je denkt. Wortels van planten waarmee ze water en voedsel uit de bodem opnemen, bollen, knollen, wortelstokken. Dit kun je allemaal tegenkomen als je de bodem gaat bekijken. Wist je dat de bovenste voedselrijke laag humus heet en organisch materiaal heeft? In de bodem zitten ook beestjes die dood organisch materiaal (bladeren, takjes) verteren of afbreken en zo zorgen dat de voedingsstoffen in de bodem komen. Denk aan kevers, pissebedden, regenwormen, miljoenpoten. Bodemdieren als regenwormen maken daarnaast gangen, waardoor de bodem luchtiger wordt. Er kan dan meer zuurstof en water in de bodem. Je kunt ook denken aan insecten die hun eitjes in de bodem leggen en waarvan de larven in de bodem leven. Belangrijke voedselbron voor onder andere vogels en zoogdieren.”

International Mud Day is ooit in Nepal ontstaan om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te realiseren en te vergroten. In navolging hiervan wordt sinds enkele jaren ook in onder andere Australië, Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in juni International Mud Day gehouden. In Nederland is ModderDag een initiatief van Veldwerk Nederland en Schuttelaar & Partners, mede ondersteund door Aviko.

Zie de flyer (pdf) voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024