Nino, Nina en Furby zijn Speelgoed van het Jaar 2013

Deze week zijn de winnaars van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar bekendgemaakt, voor de 40ste keer alweer*. Een vakjury heeft begin juli in vijf leeftijdscategorieën artikelen gekozen. Deze artikelen zijn op de website geplaatst voorzien van een afbeelding, omschrijving, een pedagogische toelichting en vaak een filmpje met uitleg. Daarnaast is op basisscholen, peuterspeelzalen/ kinderdagverblijven, (spellen)verenigingen en op de speeldag in Hoorn met genomineerd speelgoed gespeeld en daar kon ook worden gestemd.

In 2013 zijn door ruim 12.500 mensen 38.850 stemmen uitgebracht. Stemmers maken kans op een artikel naar keuze van het genomineerde speelgoed indien zij minimaal in één categorie stemden.

Dit zijn de vijf winnaars:

  • 0 t/m 2 jaar: Nino/Nina, een gepersonaliseerde, interactieve knuffelbeer (Vtech) – uit het juryrapport: “een knuffelbeer die met je meegroeit, veel te doen door elektronica”
  • 3 t/m 5 jaar: LEGO Duplo Luxe Treinset (Lego) – “lijkt net de echte treinwereld, kinderen kunnen hun fantasie hierin kwijt”
  • 6 t/m 8 jaar: Furby (Hasbro) – “nostalgie in een modern jasje, een interactief vriendje dat je Nederlands kan leren”
  • 9+:  Rockboard Scooter Original (Niens Trading) – “brengt kinderen op een leuke manier in beweging, ziet er prachtig uit voor dat geld”
  • 12-99 (gezelschaps)spellen: Triominos Tri-Balance (Goliath) – “kruising tussen rekenen, behendigheid en Triominos, leuk spel voor een prima prijs”

speelgoed vh jaar 2013
In 2013 is voor de 40ste keer de Verkiezing Speelgoed van het Jaar georganiseerd. Onderzoek door TNS Nipo heeft aangetoond dat de verkiezing in een behoefte voldoet. Ouders, grootouders en anderen willen graag meer weten over speelgoed, de waarde ervan en zij willen informatie over het aanbod. De vakjury beoordeelt het speelgoed op criteria zoals speelwaarde, goede handleiding (indien van toepassing) aantrekkelijkheid van het artikel en een goede prijs-/kwaliteitverhouding.

*Voor de liefhebbers: Roel de Groot, een van de oprichters 40 jaar geleden van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar, heeft beschreven hoe die verkiezing tot stand is gekomen (pdf). Martin Valenkamp heeft een onderzoek gedaan naar 40 jaar pedagogisch denken over spelen en speelgoed (pdf). En tot slot: Paul Sikkema gaf bij de uitreiking van de prijzen een presentatie over de ontwikkeling van kinderen: hoe keken zij toen maar ook nu aan tegen spelen en speelgoed (pdf).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024