Ruim 1.300 teams vmbo’ers strijden om finaleplek uitvindwedstrijd ‘Yougi Zoekt’

Hoe leuk! Al meer dan 1.300 teams van eerste-en tweedejaars vmbo-leerlingen hebben zich aangemeld voor de uitvindwedstrijd Yougi Zoekt. Via een online stemming kunnen de teams de komende weken een ticket naar de regiofinales verdienen. De wedstrijdopdracht: bedenk een technische oplossing voor een maatschappelijk of alledaags probleem. Doel van de uitvindwedstrijd is de vmbo’ers spelenderwijs kennis te laten maken met techniek. Alle teams en hun ideeën zijn te vinden op de website yougizoekt.nl.

“We zijn enorm trots dat er inmiddels meer dan 1.300 deelnemende teams meedoen. Er wordt momenteel veel gestemd en de teams zijn superfanatiek. Dat komt mede doordat we de vmbo’ers serieus nemen. En ze vanuit hun eigen belevingswereld ideeën laten bedenken. Deze uitvindwedstrijd laat zien dat techniek niet alleen heel divers en breed is, maar ook veel leuker dan de meeste jongeren denken.” [Rianne Cuppen, brandmanager van YouTech]

De aftrap van de eerste editie van Yougi Zoekt vond plaats in oktober 2013. Op vmbo-scholen door heel Nederland kregen de leerlingen een korte inspiratieles over techniek, waarin ze zelf konden beleven dat techniek overal om ons heen is, bijdraagt aan een betere wereld en dat techniek prima carrièremogelijkheden biedt. Daarna gingen de teams aan de slag met hun eigen technische idee. Op een eigen pagina op yougizoekt.nl kunnen de deelnemers hun ideeën (van een elektrobike tot een app om te stoppen met roken) presenteren om zo veel mogelijk stemmen in de wacht te slepen.

De deelnemers zijn ingedeeld in zes regio’s. De eerste stemronde sluit op 12 februari. Dan is duidelijk welke teams bij de regionale top 20 horen. Die selectie wordt na beoordeling door drie regiocoaches en het tellen van de publieksstemmen teruggebracht tot een top 5.  Die teams nemen het tegen elkaar op tijdens de regiofinales in maart. De winnaars van die regiofinales plaatsen zich uiteindelijk voor de landelijke finale op zaterdag 17 mei 2014, tijdens de Shell Eco Marathon in Ahoy Rotterdam.

Organisatie
De wedstrijd wordt georganiseerd door YouTech, een platform waar jongeren tussen de 10 en 15 jaar in aanraking kunnen komen met techniek. YouTech is een campagne van TechiekTalent.nu, een samenwerkingsverband van acht technische bedrijfstakken in Nederland voor meer instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek. Zo werd vorig jaar het jongerentrendboek TechKnow 2013 gepubliceerd, bedoeld om technische bedrijven handvatten en tips te geven voor een goede communicatie met (nieuwe) jonge werknemers.

In 2012 was er een soortgelijke wedstrijd onder de naam Het Techniek Talent. Ook toen zijn veel goede ideeën ingebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024