BijBanen Monitor 2013: ‘Jongeren zijn voor bijbaan in crisis tot alles bereid’

Jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn door de economische crisis al blij als ze baan hebben. Wat ze verdienen en of ze relevante werkervaring opdoen is van onderschikt belang. Dit blijkt uit onderzoek* van vacaturesite BijBanen.nl onder meer dan 1.700 jongeren. Slechts 25% van de respondenten heeft een bijbaan die aansluit bij zijn studie, terwijl 64% dat zou willen hebben. Het aanbod van banen is op dit moment zo klein dat van 12% van de jongeren genoegen neemt met een salarisverlaging.

Een kwart zegt actief ander werk te zoeken, maar dat niet te kunnen vinden, ondanks veelvuldig solliciteren. "Dit geeft wel aan hoe lastig het voor jongeren is op de arbeidsmarkt. Bijverdienen was altijd de belangrijkste reden om te werken. Jongeren hebben het geld hard nodig. Eén op de drie heeft aan het einde van de maand helemaal geen geld over." Aldus Laurens Simonse van BijBanen.nl.

Voor het eerst in jaren is er een daling van het bruto uurloon zichtbaar. In de periode 2008 tot en met 2010 steeg het bruto uurloon nog, maar in 2012 waren de salarissen als minder gestegen dan de inflatie. Het gemiddelde bruto uurloon van jongeren tussen de 13 en 26 jaar kwam dit jaar uit op 7,23 euro, een daling van maar liefst 9,4% ten opzichte van 2012. 

In 2013 kunnen jongeren het beste een bijbaan hebben in de marketing-, media- of finance branche. Het gemiddelde bruto uurloon binnen deze sectoren ligt boven de 11 euro. Een bijbaan als postbezorger of promotiewerk levert hen het minste op: hier is het gemiddelde bruto uurloon onder de 7 euro.

Voor het eerst geven jongeren aan een fijne werksfeer en leuke collega's belangrijker te vinden in een bijbaan dan een goed salaris. Dit terwijl ze zeggen in de toekomst (bijvoorbeeld na het afstuderen) wel weer meer waarde te hechten aan een goed betaalde baan.

De crisis zorgt ervoor dat jongeren koste wat kost vasthouden aan hun bijbaan. Een groot gedeelte van de respondenten, 42 procent, geeft aan de huidige baan te blijven doen tot er een betere gevonden is. Een op de zeven respondenten zegt er alles aan te doen om zijn huidige baan te behouden. Een jaar geleden was dat nog 8 procent.

Bijna driekwart van de jongeren zegt geen geld van hun ouders te ontvangen voor hun levensonderhoud. Hoe ouder de respondenten zijn, hoe minder geld ze overhouden en hoe minder zij ook sparen. Van het salaris wordt door jongeren tot 18 jaar het grootste gedeelte (40%) uitgegeven aan kleding en verzorgingsartikelen. Vanaf 18 jaar gaat het grootste gedeelte van het inkomen (27%) op aan vaste lasten.

*Jaarlijks ondervraagt BijBanen.nl jongeren uit de eigen database(!) over onderwerpen als inkomsten, uitgaven, werk en carrièreperspectief. De resultaten uit het onderzoek vormen de BijBanen Monitor-2013 (pdf). De studieis weliswaar niet representatief, maar geeft desondanks een aardige indicatie van de stand van zaken op werkgebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024