Young & United presenteert ‘WTFACT’, boek over werkende jongeren in Nederland: “Ze zijn drie keer de sjaak”

Nederland is een lagelonenland voor jongeren. Nergens anders in Europa hebben jongeren zó lang recht op zó weinig loon, zo komt naar voren in het boek WTFACT, de feiten over werkende jongeren in Nederland (pdf), dat jongerenbeweging Young & United afgelopen week presenteerde. De publicatie brengt de verhalen van jongeren over hun werk en hun leven samen met artikelen en analyses van wetenschappers en deskundigen om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de benarde positie van werkende jongeren.

Slechts 15% van de Nederlandse jongeren kan financieel op eigen benen staan, een schokkend laag en snel dalend cijfer. Op eigen benen staan kan ook helemaal niet met de 4,96 euro die de mees­te jongeren tussen de 16 en 22 jaar in ons land per uur verdienen, blijkt uit de en­quête van Young & United die door meer dan 10.000 jongeren is ingevuld.

Anne-Loes werkt in de horeca en vertelt in het boek dat zij op één van de locaties waar ze werkt het volwassen minimumloon krijgt: “Dat is ook een wat chiquere plek. Voor alle andere locaties, en ik werk wel op honderd verschillende plekken, verdien ik drie euro per uur minder. Ik wist niet wat ik zag de eerste keer dat ik mijn loonstrook bekeek.”

Nederlands bekendste vakkenvuller Soufian herkent haar verhaal: “Jongeren in Nederland hebben recht op een goed loon. Niet pas als ze 23 zijn. Maar vanaf hun 18de. In Nederland ben je op je 18de voor de wet volwassen; je mag trouwen, alcohol en tabak kopen, stemmen en in het parlement gekozen worden, je bent verplicht een zorgverzekering te nemen, je kan zelfs worden opgeroepen om het land te verdedigen, maar als je werkt heb je maar recht op 45% van het wettelijk minimumloon? WTF!?”

Werkende jongeren van 18 tot 23 jaar krijgen in Nederland een jeugdloon. Zo heeft een 18-jarige recht op 45% van het normale minimumloon. Voor 18-jarigen is het minimumloon voor fulltime werk 683,30 per maand, vier euro per uur. Ze doen hetzelfde werk voor half loon en krijgen slechts zelden een vast contract. In bijvoorbeeld België, Engeland en Frankrijk is dat respectievelijk 82, 83 en 100%.

Volgens Young & United zijn jongeren “drie keer de sjaak: een laag loon, weinig uren en een onzeker contract.” De beweging vindt dat daar iets aan moet veranderen. Gestreefd wordt naar meer banen waar je van kan leven, meer vaste contracten en een volwassen minimumloon vanaf 18 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024