Het is niet te missen dat dit jaar in het teken staat van de zestigste verjaardag van een van ’s werelds beroemdste kinderhelden: Dick Bruna’s nijntje. Het jubileum wordt heel 2015 uitgebreid gevierd met onder meer een kunstproject, postzegels, een theaterconcert en nieuwe boekjes. Het Centraal Museum in Utrecht wijdt van 20 juni t/m 20 september de grootste tentoonstellingsruimte aan het jarige figuurtje met de familietentoonstelling Feest! Nijntje 60 jaar. De expositie is speciaal ontwikkeld voor families met jonge kinderen (2 t/m 6 jaar) en biedt maar liefst 1.000 m2 speelplezier.
Peuters en kleuters kunnen binnenstappen in de levensgrote, vrolijke wereld van nijntje, waar ze samen met nijntje en haar vriendjes haar verjaardagsfeest vieren. Spelenderwijs verkennen de jonge bezoekers het culturele fenomeen ‘verjaardag vieren’, zoals we dat in Nederland kennen en door Dick Bruna in verschillende kinderboekjes is verbeeld. Mooie kleren aantrekken, cadeautjes kopen, feestversiering maken en taart eten: via elf herkenbare verjaardagsthema’s wordt het bezoek letterlijk een feest. Raad wat er in de cadeautjes zit door te ruiken, te voelen en te luisteren. Wandel nijntjes kledingkast binnen en versier haar feestjurk. Zing een verjaardagslied, of speel mee op de trommel of op de tamboerijn. Of kruip in de reusachtige taart, die zelfs ruikt naar vers gebak.
‘zij zocht een heel mooi jurkje uit / het mooiste uit de kast / en weet je waarom nijn dat deed / omdat zij jarig was’ [uit Dick Bruna’s het feest van nijntje (1970)]
Dick Bruna wil met zijn kinderboekjes kinderen een veilige omgeving bieden van waaruit zij zelfstandig op onderzoek en avontuur kunnen gaan. De familietentoonstelling sluit daarop aan: vanuit hun eigen spel en creativiteit gaan kinderen aan de slag met de basisbeginselen van beeldende kunst, theater, muziek en dans. De illustraties van Dick Bruna vormen telkens het vertrekpunt.
Via dezelfde elf thema’s voor kinderen, ontvouwt zich aan de volwassen bezoekers een retrospectief van zestig jaar nijntje, van 1955 tot nu. Hoe is nijntje ontstaan en hoe heeft ze zich door de jaren heen ontwikkeld? Zo’n 100 originele tekeningen en illustraties geven bezoekers een overzicht van Dick Bruna’s werkwijze en gedachtegoed. (NB Ik had hier een video willen laten zien, maar de mogelijkheid tot embedden van filmpjes van het YouTube-kanaal van nijntje zijn uitgeschakeld; ondanks dat is een clipje met een liedje als nijn is jarig al meer dan 5 miljoen keer bekeken).
Anno 2015 kent het witte konijntje vele gedaanten: een knuffel, een spelletje, een dvd, een broodje, nijntje op het bioscoopscherm of in het theater. Nijntje werd ‘geboren’ in 1955 als bedtijdverhaaltje, maar is uitgegroeid tot een icoon met commerciële mogelijkheden.
Behalve de tentoonstelling Feest! Nijntje 60 jaar gebeurt er in 2015 nog meer rond het character en de schepper ervan. Begin september krijgt Dick Bruna’s originele atelier een permanente plaats in het Centraal Museum. Bij het atelier wordt een ruime selectie getoond uit de Bruna-collectie die het Centraal Museum in langdurig bruikleen heeft. Van 6 juli tot medio december wordt het dick bruna huis omgebouwd tot nijntje museum, een kindermuseum waar peuters en kleuters samen met nijntje spelenderwijs hun wereld ontdekken.
Alsof dit nog niet genoeg is, hebben zestig kunstenaars evenveel beelden van nijntje gedecoreerd, momenteel te bewonderen tijdens de Nijntje Art Parade — misschien wel het leukste onderdeel van de festiviteiten. Daarnaast worden dit jaar twaalf series nijntje-postzegels uitgegeven, komt de hele konijnenfamilie naar het theater, is een Tour de France-nijntje ontwikkeld en werd de nijntje-tulp gedoopt in de Keukenhof. Dat had zestig jaar niemand durven vermoeden, dat een basale tekening tot zoiets groots zou uitgroeien.
Zie nijntje.nl/60-jaar-nijntje voor meer info over alle activiteiten.