Meer dan 50 leerlingen van het voortgezet onderwijs van scholen uit Waalwijk, Rotterdam, Spijkenisse, Vlaardingen, Oud-Beijerland, Hellevoetsluis en Veenendaal bedachten hun stad van de toekomst. Deze uitdaging kregen ze afgelopen week van ExxonMobil en Jong Ondernemen op de vijfde editie van de Nationale Sci-Tech Challenge*. De wedstrijd heeft als doel om jongeren bewust te maken van energieuitdagingenen ze te stimuleren tot een studiekeuze binnen de wetenschappelijke of technologische sector.
Winnaar werd de groep V5 van het Ichthus College in Veenendaal, bestaande uit Arie Torn Broers, Hans van Malsen, Leon Huynh, Jelger Bijma en Hannah Bout, die praktische, creatieve én moderne manieren voorstelden om met z’n allen samen te leven in de steeds drukker wordende stad. Volgens hen ligt ‘de stad van de toekomst’ idealiter aan zee en hebben de wolkenkrabbers windturbines. Deze draaien voor een deel op zonne- en windenergie. Daarnaast bestaan er opslageilanden met zonnepanelen. “Het meest efficiënte voorstel, het best uitgewerkte en in dat opzicht het meest realistische”, aldus de jury. Het winnende team mag van 21 tot 23 april 2015 deelnemen aan de Europese finale in Boekarest.
De stad van morgen is een duurzame en milieuvriendelijke stad. Maar hoe worden steden duurzaam, leefbaar én milieuvriendelijk? Dat was de opdracht die 50 jongeren uit verschillende scholen gisteren voorgeschoteld kregen. Over de lijn van oplossingen bleek dat jongeren aandacht schenken aan auto- en fietsdeelsystemen, duurzaam wonen door woonunits verticaal op te bouwen, warmtenetten, windmolens, zonnepanelen en groene logistiek via een uitgebreid transportnetwerk van trams, metro’s en bussen.
*De Sci Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil–medewerkers, een quiz en een wedstrijddag. ExxonMobil, het grootste beursgenoteerde internationale olie- en gasbedrijf in de wereld, heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst. Aangezien er dagelijks tienduizenden jongeren (leerlingen en studenten) praktisch bezig zijn met ondernemerschap via programma’s en projecten van samenwerkingsvereband Jong Ondernemen, is dit een logische partner voor dit initiatief. Het evenement werd georganiseerd in het Educatief Informatie Centrum (EIC) in Rozenburg. Jaarlijks bezoeken ruim 21.000 leerlingen en studenten zowel uit de regio als landelijk via het EIC de Rotterdamse haven om te ervaren wat er in de haven gebeurt en zich zo te oriënteren op hun toekomstig beroep.
PS Eerder deze maand werd de Vlaamse finale al gewonnen door het team van Ellen Reynaert, Laurens Van Praet, Wout Timmermans, Lauren Silis, Jens Ringoot en Annelien Vanderstraeten. Zij voorzien dat de stad van de toekomst groener zijn en autoluw zal zijn. Er zal weer meer ademruimte komen voor stadsparken en speeltuinen. Er zal ook meer ingezet worden op autovrije centra. Een beter openbaar vervoer, minder vervuilende voertuigen en meer fietsverkeer kunnen bijdragen tot een leefbaardere en milieuvriendelijkere stad.