Tweederde ouders betalen kosten mobiele telefoon voor hun kind

De overgang van basisschool naar middelbare school leidt vaak tot meer financiële zelfstandigheid voor kinderen. Kinderen krijgen meer te besteden en gaan meer uitgeven. Maar wie betaalt wat? Ouders van 10 tot 14 jarigen blijken nog altijd ‘gulle gevers’ als het om hun eigen kroost gaat. Zaken als kleding (94%), uitjes (82%) en cadeautjes (79%) worden nog vaak (deels) betaald door de ouders, zo blijkt uit een nieuw onderzoek (pdf) van Wijzer in geldzaken onder ruim 500 ouders van kinderen uit groep 8, klas 1 en 2 van de middelbare school.

Daarnaast kwam naar voren dat 73% van de kinderen in groep 8 en 98% van de brugklassers beschikt over een eigen mobiele telefoon. Tweederde van de ouders nemen de kosten hiervan voor hun rekening.

betalen pannenkoek

Zowel veel kinderen uit groep 8 als brugklassers op de middelbare school hebben een bankrekening: 77% van de basisschoolleerlingen en 87% van de middelbare scholieren. Van de kinderen met een bankrekening hebben de brugklassers  wel veel vaker een pinpas: 85%, tegen 52%. Van degenen met een pinpas, mogen middelbare scholieren vaker zelfstandig pinnen (30% tegen 8% van de basisschoolleerlingen). Kinderen uit groep 8 pinnen veel vaker samen met de ouders (41% tegen 20% van de middelbare scholieren).

De opdrachtgever van het onderzoek –Wijzeringeldzaken.nl omschrijft zichzelf als de wegwijzer naar betrouwbare informatie over geldzaken– stelt de vraag of het verstandig is dat ouders zo makkelijk kosten op zich nemen. Het belang van leren omgaan met geld wordt gezien als een gedeelde verantwoordelijkheid van ouders en het onderwijs. Veel ouders worstelen met vragen over de financiële opvoeding. Zij kunnen hier terecht voor tips en een checklist over de financiële opvoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024