‘Trends in Kids- en Jongerenmarketing’, dag 2

Een lange dag met opnieuw haperende techniek en te krappe zitruimte, maar het hogere niveau in vergelijking tot gisteren maakte veel goed. Esther Langerhorst van MTV begon de dag met de constateringen dat jong zijn niet hetzelfde is als jong doen, dat het dragen van dezelfde kleding niet dezelfde mening betekent en dat merken uitdrukking geven aan de individualiteit binnen de groepscontext. Vervolgens mocht Diane Steinhaus van MTV's onderzoeksbureau Qrius de jongerentrends van 2006 opsommen, waaronder witte kleding, multiculturele muziek, muntthee, gezond eten en vooral: jezelf zijn.

Prof. Cor Molenaar las voor uit de Donald Duck, gaf aan dat jongeren ("jongelui") van nu vooral zekerheid willen (in plaats van voor zichzelf beginnen) en dat zinnen steeds korter worden (de gemiddelde zinslengte is nu zes woorden, terwijl Vestdijk nog zinnen van driekwart pagina schreef). Emoticons zouden wel eens de toekomst van communicatie kunnen zijn, wat de cirkel rond zou maken want dan zijn we weer terug in de tijd van grottekeningen waar gedachten ook met beelden werden overgebracht.

Voordat Marleen Klijn haar bekroonde site Long Legged Lucy op vermakelijke wijze toelichtte, liet Sandra van Wersch van "portal" msn enkele commerciële toepassingen van msn Messenger (binnenkort Windows Live Messenger) zien. Op vragen over de segmentatiemogelijkheden kwam helaas geen bevredigend antwoord.

Dennis Hoogervorst van Sanoma Uitgevers Young ging in sneltreinvaart door het YoungMentality-model heen en liet tevens nieuwe onderzoeksresultaten zien. Uit YoungMentality-vervolgonderzoek onder 600 jongeren (8-18 jaar) blijkt dat jongeren hun tijd online vooral besteden aan chatten, gamen en downloaden, activiteiten waar veel adverteerders beperkt terecht kunnen, die te ver van hun bed zijn of waarmee ze niet geassocieerd willen worden. In hoeverre is ‘internet’ als (advertentie)medium te zien? Pas op plaats vier komt surfen, een activiteit waar sites wel een ‘veilige omgeving’ kunnen bieden en die meer vergelijkbaar is met de ‘traditionele’ media. Opvallend is overigens ook dat lang niet zoveel jongeren actief zijn als vaak gedacht wordt.

 

Jongeren vinden het fijn om af en toe helemaal niets te doen (81%), willen heel burgerlijk trouwen (81%) / kinderen krijgen (84%) en kijken liever naar soaps dan naar het nieuws (51%). Waarbij aangetekend moet worden dat jongeren geen heterogene groep vormen en dat rekening gehouden moet worden met de leefwerelden van de verschillende mentaliteitsgroepen. Opvallend was overigens dat 87% vindt dat er alleen filmpjes/foto's van mensen op internet geplaatst mogen worden als zij dat goed vinden.

Hoewel Willem Stegeman van FunX zich vastpraatte over het uitzenden van commercials op plekken waar de doelgroep niet komt ("pure waste"), had hij enkele intrigerende oneliners: nieuwe truttigheid is dé trend, Turkse muziek wordt gedraaid omdat het erbij hoort en niet omdat het goed is, en reggae wordt héél groot deze zomer. Hij vertelde dat de zender niet té gelikt mag zijn, dat de FunX-krant ontstaan is vanuit marketingbehoefte en niet vanuit behoefte van de doelgroep, en dat de zender commercieel (nog) niet te dragen is.

Hyves-oprichter Raymond Spanjar gaf aan dat 30 tot 40 procent van de populairste Hyves merkengerelateerd zijn (de buiten H&M opgezette H&M-Hyve is nummer 1 met 21.000 'vrienden'). Merken zouden daar veel meer mee moeten doen en er ook in moeten springen; gebruikers stellen het op prijs als merken de dialoog aangaan. Ook ging Raymond in op de '10 geboden': de meeste pagina's hebben geen reclame, maar de uitingen díe geplaatst worden zijn wel relevant. Bovendien kan op campagnes gereageerd worden en worden campagnes die niet bevallen stopgezet.

Jonas de Groot van GoGo Tours tracht jongeren ambassadeur te laten worden, ze moeten zelf doorvertellen hoe geweldig de GoGo-vakanties zijn. Jonas liet vol enthousiasme nog eens de communicatie rond de 'dump je schatje'-campagne van vorig jaar zien, die weliswaar op het randje was maar kamervragen en aandacht van CNN opleverde. Daar stak het verhaal van "academisch trendwatcher" Carl Rohde mager tegen af. De met Engelstalige termen doorspekte omschrijvingen van de hot spots 'feeling connected' en 'give me interactive kicks' waren een paar jaar leuk, maar dat geloven we nu wel. Tijd voor vernieuwing.

De conclusie na twee dagen? Weinig nieuws gehoord, maar ja, je moet erbij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024