Congresverslag #KJ18

Geen bamboe-etende panda’s dit keer, maar door de Bush van Burgers’ Zoo voor de nieuwe editie van het Kids en Jongeren Marketing Congres. Een dag met veel inspirerende keynotes en boeiende praktijkvoorbeelden, op een toplocatie.

Welke take-aways ik mee naar huis nam, behalve dat een hoektag toch écht minderwaardig is aan een oogtag? Dat lees je hieronder.

  1. Content is queen, algoritme is king

Dankzij technologie kan iedereen kan goede en betaalbare content maken en die online zetten. De strijd om de minuten op YouTube is in volle gang en de concurrentie hevig. Om de kijkers naar je YouTube-kanaal te trekken en ze daar te houden, is het belangrijk om je video de juiste tags en thumbnails mee te geven en te kijken welke titels goed scoren. Wordt er op een tag niet veel gezocht, dan vervang je hem door een andere tag die beter presteert.
Overigens hebben veel organisaties één kanaal op YouTube voor al hun video’s, maar daar wordt dat kanaal een vergaarbak van video’s mee.

  1. Generatie Z zijn géén millennials 2.0

Generatie Z, de kinderen en jongeren van nu, wordt al jong geconfronteerd met de wereld, wordt op jongere leeftijd al volwassen(er) en is daardoor realistisch. Als bedrijf doe je er dus goed aan om deze doelgroep te helpen met het maken van verantwoorde keuzes. Verder heeft deze generatie een ‘make it happen’-mentaliteit, ze geloven heilig in de maakbaarheid van hun eigen succes. Dit betekent dat je als bedrijf DIY-oplossingen moet bieden, zodat jongeren zelf op onderzoek uit kunnen gaan en kunnen gaan ontdekken. Tot slot omarmt Gen Z massaal diversiteit, is tolerant en heeft niets met stereotyperingen. Als merk doe je er dan ook goed aan deze diversiteit te omarmen en stereotyperingen overboord te gooien. Zo huurde Maybelline een mannelijke beauty vlogger in om mascara aan de man te brengen en introduceerde Barbie nieuwe modellen om af te stappen van de standaard blonde, überslanke pop.

  1. Onderscheid influencers die je betrekt in je campagne

Als je doelgroep op social zit, is het werken met influencers interessant. Allereerst kijk je dan natuurlijk welke influencers dezelfde waarden delen als jouw bedrijf. Daarnaast ga je op zoek naar een mix van bereik, geloofwaardigheid en interactie. Daar komen verschillende types influencers om de hoek kijken. Elke influencer begint als micro-influencer: Hij is gepassioneerd en heeft veel interactie met zijn followers. Zodra zijn schare volgers groter wordt en groeit tot tienduizenden fans, wordt hij influencer en gaat hij commerciële samenwerkingen aan. Top-influencers hebben een nog grotere fanbase, en dus een mega-bereik. Door de omvang neemt de interactie met het publiek wel af, net als de geloofwaardigheid omdat alle activiteiten op commerciële basis zijn. In je strategie kun je dus kiezen voor een micro-influencer die zorgt voor continue aandacht, geloofwaardigheid en interactie, en een top-influencer die je kunt inzetten als je een groot bereik wil behalen.

Besteed dus zeker aandacht aan je strategie en content, maar hou daarnaast in het achterhoofd dat kinderen en jongeren altijd op zoek zijn naar sociale bevestiging. Social media faciliteren dit en zijn daarom zo populair. Stel je zelf altijd de vraag wat je aan extra waarde brengt aan deze doelgroep om ze in de zoektocht naar bevestiging te helpen.

Deze take-aways nam ik mee uit de keynotes van Omar Kbiri (Maak), Aljan de Boer (Trendsactive), Rutger van den Berg (Youngworks) en Rocco Stallvord (First)

Auteur: Cathelijne van den Bosch. Gastblogger voor het Kids en Jongeren Marketing Congres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024