Boekenweek voor jongeren: CPNB start Literatour-campagne

Het leesgedrag van jongeren tussen 15 en 18 jaar staat onder druk. Internationaal onderzoek wijst uit dat bij deze groep de geletterdheid afneemt. Wie regelmatig leest, gaat beter en daardoor automatisch vaker lezen, en daarom start de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) een nieuwe campagne* voor jongeren die leesplezier vooropstelt en middelbare scholieren helpt een boek te vinden dat bij hen past. Literatour richt zich op 788.000 jongeren van 15 t/m 18 jaar in Nederland en vindt plaats van 23 t/m 29 maart 2015.

In deze ‘Boekenweek voor jongeren’ gaan diverse jonge schrijvers, waaronder Gideon Samson, Mano Bouzamour, Lydia Rood, Daan Heerma Van Voss, Ernest van der Kwast en Daniëlle Bakhuis, op tournee langs verschillende middelbare scholen. Zij gaan dan in gesprek met leerlingen en hen te inspireren met leesplezier.

Op vertoon van hun CJP Cultuurkaart krijgen jongeren van 23 maart t/m 26 april in de boekwinkel € 5,- korting op een van de 25 Literatour-toptitels. In samenwerking met Talent, de lesmethode Nederlands van uitgeverij Malmberg, wordt de Literatour Boekentipper ontwikkeld waarmee leerlingen ontdekken welk boek het beste bij ze past.

Daarnaast wordt in deze week de Dioraphte Literatour Prijs (DLP), voorheen Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, bekendgemaakt en uitgereikt. De prijs bestaat uit twee juryprijzen (in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en de categorie Vertaald) en een Publieksprijs. Op maandag 23 maart worden de nominaties bekendgemaakt en start de stemperiode voor de Publieksprijs. Via www.literatour.nu (nee, niet .nl — die was al bezet) kunnen jongeren tussen de 15 en 18 jaar stemmen op hun favoriete boek. Op 27 maart worden de winnaars bekendgemaakt.Vanaf dit jaar is de jury versterkt met twee jongeren. De drie winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van 15.000 euro.

Literatour_poster

*Literatour is een project van Stichting CPNB in samenwerking met Stichting Lezen, Stichting Schrijver School Samenleving, Uitgeverij Malmberg en CJP. De campagne wordt tot stand gebracht met financiële ondersteuning van Fonds 21 en het Nederlands Letterenfonds. De Dioraphte Literatour Prijs komt tot stand met financiële ondersteuning van Stichting Dioraphte.

Update (28/3): Het boek Birk van Jaap Robben heeft de meeste stemmen gekregen en won daarmee de Publieksprijs van de Dioraphte Literatour Prijs 2015. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig heeft De veteraan van Johan Faber gewonnen. De Juryprijs in de categorie Vertaald ging naar Eleanor & Park, vertaald door Annelies Jorna en Ineke Lenting en geschreven door Rainbow Rowell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024