Wil je iets aan meisjes verkopen, dan hoef je niet langer je advertenties op te leuken met glitters en roze. In nieuwsberichten zie je het steeds vaker gaan over genderneutraliteit. En de jongste generatie groeit dus ook op met het idee dat gender stereotypen er niet zijn. Voor hen is het de normaalste zaak van de wereld dat jongens ook in een Elsa jurk kunnen lopen en dan meisjes superhelden kunnen zijn. Maar is dat voor merken ook het geval? En moet je er als merk aan mee doen?
Merken en genderneutraal zijn
Recent nog kreeg schoenenmerk Clarks er in de UK flink van langs omdat hun kinderschoenen voor jongens ‘Leader’ heten en de meisjes een ‘Dolly Babe’ aan hun voetjes mogen steken. Voor veel ouders een doorn in het oog en ook kinderen waren er niet blij mee. Voor Clarks een reden om wederom goed te bekijken hoe zij hun schoenen vermarkten en hoe ze kunnen zorgen dat ze iedereen blij houden.
Ook voor andere merken wordt het steeds belangrijker om genderneutraal te zijn. Mensen willen niet meer in hokje gestopt worden en dat uiten ze. Als merk zul je daar op in moeten spelen. Maar makkelijk om het goed te doen, is het nog steeds niet. Dat merkte ook SuitSupply met hun meest recente campagne voor Suistudio.
Tips voor merken
Voor merken die aan de gang willen met genderneutraal vermarkten, hebben we dus wat tips verzameld van het Centre for Generational Kinetics. Zo kun je voorzichtig je eerste schreden op het genderneutrale marketingpad zetten.
- Bied de mogelijkheid om je eigen gender identiteit te kiezen bij het aanmaken van een profiel
- Wissel mannelijke en vrouwelijke kleding af en categoriseer op basis van merk en maat
- Beschrijf kleding en accessoires als ‘unisex’