Zwerfvuilcampagne maakt jongeren op eigentijdse wijze bewust: vuilnisbakken als wifi-hotspots

Sinds enige tijd kan je in verschillende Vlaamse steden en gemeenten opvallende hotspots tegenkomen. Deze hotspots voorzien voorbijgangers van gratis wifi en maken deel uit van de Indevuilbak-campagne van de Vlaamse overheid. De actie wil jongeren aanspreken met de boodschap dat zwerfvuil niet meer van deze tijd is. De Vlaamse overheid ontwikkelde met de OVAM en Fost Plus ook een Indevuilbak-spel dat jongeren gratis kunnen downloaden en een lespakket over zwerfvuil voor leerkrachten uit het secundair onderwijs.

Jongeren aanspreken over het zwerfvuilprobleem en hen mobiliseren om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan, dat is de doelstelling. De Indevuilbak-hotspots staan op 'snoeproutes', de populaire trajecten van en naar scholen waar zwerfvuil rondslingert. Op die trefplaatsen kunnen jongeren (tijdelijk!) van 7 uur ’s morgens tot 19 uur gratis op het internet, en tegelijkertijd worden ze met affiches en afvalbakken aangezet om zwerfvuil in de vuilnisbak te deponeren. Door alle stukken zwerfvuil te bestempelen als gevonden voorwerpen die dringend aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgd moeten worden, hoopt men de cirkel rond te maken om op die manier zwerfvuil de wereld uit te helpen.

“In het gevecht tegen zwerfvuil moet je hardnekkig durven zijn en zoveel mogelijk medestanders verzamelen. Dat gebeurt in de eerste plaats via sensibilisatie, van jong tot oud. Allicht de moeilijkste groep om met onze boodschap te bereiken, zijn de jongeren. Daartoe moeten we via aangepaste, moderne media hun taal proberen te spreken. Dat is wat deze Indevuilbak-campagne nu probeert te doen.” [Vlaams minister Joke Schauvliege]

Daarnaast is een Indevuilbak-spel ontwikkeld dat als app gedownload kan worden. Doel van het spel is om zoveel mogelijk zwerfvuilobjecten (in bekende omgeving!) in een vuilbak te mikken en zo punten te verzamelen. Om de boodschap ook binnen de schoolmuren onder de aandacht te brengen, werd voor leerkrachten van het secundair onderwijs een lespakket over zwerfvuil gemaakt.

[Via Actueel.be]

PS  Ook de kleinsten worden al aangesproken over dit onderwerp. Voor kinderen vanaf 3 jaar is een voorleesboek met bijbehorend luisterspel beschikbaar onder de noemer 'De Vuilnisbakmakkers'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024