Wat er zo leuk is aan het kijken van online crap

Jongeren die úren naar hun smartphone staren en bijna op de grond liggen van het lachen; ik heb het al zó vaak gezien. De reden dat ze lachen is vaak dat ze iets grappigs zien op sites als Dumpert en 9gag. Op deze sites staan filmpjes en afbeeldingen met een humoristisch of onzinnig karakter, ook wel online crap. Het kijken van online crap is razend populair onder jongeren, maar I don’t get it: Wat is er nou zo leuk aan? Ik vond een artikel over een onderzoek naar het gebruik van online crap onder jongeren, uitgevoerd door Hi in 2013. Daarnaast ben ik zelf een onderzoekje gestart onder een aantal vrienden. Jeroen (26) zei meteen vol verbazing: “Kijk jij dan nooit op Dumpert?”

De term online crap, wat vinden gebruikers daar eigenlijk van? Rens (23): “Ik ben het er niet helemaal mee eens. Ik versta eronder dat iets totaal geen functie heeft. Ik vind dat humoristische sites zoals 9gag juist wel een functie hebben, namelijk om jou aan het lachen te maken en lachen is heel belangrijk is als ontspanning.” Max (21) is het toch anders: “Uiteindelijk bereik je er niks mee. Het is net zo crap als slechte televisie kijken of uren achter de computer zitten voor niks.”

Uit het onderzoek van Hi blijkt dat jongeren op de hoogte zijn van de keerzijde van online crap. Max (21): “Op de korte termijn heb ik vaak meer zin om dat soort crap dingen te bekijken dan om een boek te lezen. Dat is vaak het probleem, omdat het op korte termijn stimuleert in plaats van op de lange termijn. Je leert er niks van maar toch kijk je ernaar.” Rens (23) geeft echter aan dat het niet zo erg is om online crap te kijken: “Ik vind het geen tijdsverspilling als je het goed doseert. Ik heb wel zo’n tijdperk gehad dat ik dat wel deed, maar zelf ontgroei je dat eigenlijk wel.”

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat het een vervanging kan zijn van bijvoorbeeld televisie kijken. Jeroen (26) legt uit: “Ik heb geen tv en ik mis het totaal niet. Als er een leuk stukje was op Man Bijt Hond of De Wereld Draait Door dan staat het ook heel vaak op sites als Dumpert. Dan heb je de hoogtepunten, de leukste dingetjes ook gezien. Je hebt toch het idee dat je alles mee hebt gekregen.”

Volgens het genoemde Hi-onderzoek spendeert één op de vijf jongeren meer dan 30 minuten per dag aan online crap. Jeroen (26) geeft aan: “Ik doe het op momenten als ik even niks te doen heb, als ik even kan ontspannen, bijvoorbeeld als ik thuis kom van werk. Er komt de hele tijd nieuwe content bij, dus als je drie dagen niet hebt gekeken dan kun je zo een uur kijken”. Max (21) vult aan: “9gag check ik bij elkaar wel 2 uur per dag ofzo. Ik kijk vooral op momenten dat ik even niks te doen heb, op de wc bijvoorbeeld, dan ga je gewoon even snel 9gaggen. M’n broer stuurt me ook wel eens dingen; dan zit ie op de wc en dan zit ik gewoon in de woonkamer, haha.” Rens (23) beaamt dit: “Ja, of in het openbaar vervoer. Ik ben niet zo fanatiek dat ik alle nieuwe dingen kijk. Als je alles wilt zien dan moet je een account aanmaken, maar dat heb ik niet want dan gaat het allemaal doorslaan.”

Volgens het onderzoek van Hi deelt de helft van de jongeren online crap via social media. Jeroen (26) legt uit wanneer: “Als je jezelf echt op je dijen slaat en denkt dit is zo grappig. Ik stuur het meestal via Facebook Chat. Privé, want als het heel grappig is, hebben veel mensen het al gezien, dan ben je niet meer origineel.“ Berichten worden niet alleen via Facebook gedeeld. Rens legt uit (23): “Ik deel het dagelijks met vrienden via Whatsapp. Sommige plaatjes horen echt bij een specifieke gebeurtenis. Als er iets is gebeurd en je bent met iemand in een Whatsapp-gesprek, dan kun je dat plaatje bij dat gesprek voegen en dan hoef je niks meer te zeggen. Dan weet je precies wat die ander bedoelt.”

Ondertussen hebben de jongens mij al verschillende voorbeelden laten zien, maar ik lig nog niet krom van het lachen. Ik krijg een beetje het gevoel dat het meer een mannending is. Rens (23) beaamt dit: “Ik ken heel weinig vrouwen die ernaar kijken.” Max (21) gaat hier tegenin: “Dat is een dikke nee. M’n vriendin vind het ook leuk en kijkt ook op 9gag.”

Ik schakel een vriendinnetje in die ook online crap blijkt te kijken. Bianca (26) legt uit: “Ik kijk alleen via Instagram of Facebook. Het is leuk dat het kort is en dat je dan weer door kan naar de volgende. Dat is gewoon fijn dat je even snel iets kan checken tussendoor. Maar wat ik daar dan precies leuk aan vind weet ik echt niet.”

Nu weet ik eigenlijk nog steeds niet waarom ik het niet leuk en grappig vindt. Max (21) probeert me te helpen. “Het is een bepaalde soort humor, en daar hou jij blijkbaar niet van. Je kan er niks aan doen, het zit gewoon niet in je. Je bent gewoon een saaie, haha”, zegt hij met een knipoog. Rens (23) doet er nog een schepje bovenop: “Dat is het, je moet het meteen snappen. Als je het meteen snapt dan is het gewoon grappig.”

Oke, ik geloof dat ik het al weet: Ik ben niet slim genoeg voor dit soort online crap én ik heb geen humor. Lekker dan. ;)

[Illustratie is momenteel trending op 9gag: ‘This little castle looks so surprised’]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024