Studeren in 2025: de sprong naar de toekomst in een kritisch ontvangen animatievideo van 3 minuten

Het hoger onderwijs krijgt er duizenden docenten bij, studenten krijgen meer ruimte om zelf hun studie vorm te geven en het accent bij universiteiten verschuift meer in de richting van het onderwijs. Dat schrijft minister Bussemaker (OCW) in de Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek (pdf) waarin zij de lijnen uitzet voor het hoger onderwijs in het komende decennium. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Om een wat beter beeld te geven van het onderwijs in 2025 worden we in een animatie van ruim 3 minuten helemaal bijgepraat.

In de video (hieronder te bekijken) stapt ene Martin de Vlieger in een tijdmachine, waarna hij in jip-en-janneketaal te horen krijgt wat de plannen uit de Strategische Agenda zijn. Martin gelooft zijn ogen niet. De kwaliteit van het hoger onderwijs wordt de komende jaren de onbetwiste prioriteit. Een aanzienlijk deel van de opbrengsten van het studievoorschot (60%) is dan ook beschikbaar om het aantal docenten te vergroten. Hiermee worden de groepen kleiner, is er meer aandacht voor de individuele student en kan hij meer worden uitgedaagd, zo is de gedachte.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=0h_i8_24Czs]

De eerste reacties op de animatie zijn… eh… niet louter positief. “Het laat zien dat het ministerie volledig los staat van de samenleving en geen enkel benul heeft in welke vorm te communiceren met huidige en toekomstige studenten.” “Doe je ogen eens dicht. En luister naar Nijntje en andere sprookjes van het vrolijke Ministerie van OC&W.” “Er is geen betere satire mogelijk dan dit serieus bedoelde filmpje. (…) Ik weet niet waar ik moet beginnen: de toon, de inhoud, de boodschap… alles.” “Doelgroep was 11-jarigen?” Om enkele voorbeelden te noemen.

De idee dat hoger onderwijs louter opleidt voor de arbeidsmarkt is niet meer van deze tijd, aldus Bussemaker. Hoger onderwijs bereidt jongeren voor op de toekomst. Een baan hoort daar bij maar ook maatschappelijke betrokkenheid, moreel besef en zelfontplooiing – kortom: Bildung. Kennis en vaardigheden blijven nodig maar het is even belangrijk dat studenten leren om te reflecteren en kritisch te denken. Wat dat betreft moeten we de kritische feedback op de video misschien maar als stap in de goede richting zien. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Congres Kids en Jongeren website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024