Lezen kinderen nog wel boeken nu ze omringd worden door tablets, smartphones en computers? Dat was de centrale vraag van professor Jan Van Coillie en zijn collega Mariet Raedts van KU Leuven. Ze stelden de vraag aan 2.000 Vlaamse kinderen tussen 9 en 12 jaar. Daarbij gingen de onderzoekers ook na hoe vaak de kinderen een boek lazen en welke plaats lezen inneemt in hun vrijetijdsbesteding. De data werden april/mei 2012 verzameld op 30 basisscholen in Vlaanderen en in het Brussels Nederlandstalig onderwijs, maar het zeer uitgebreide, degelijke rapport Zijn digikids nog boekenbeesten? (pdf) is ‘nu pas’ in 2014 gepubliceerd (door Stichting Lezen). Wat blijkt: driekwart van de kinderen leest graag strips, zes op tien leest graag fictie. En maar liefst 40% van de kinderen rekent lezen tot zijn/haar favoriete activiteit.
Vooral stripverhalen blijken populair: 75% van de kinderen leest ze graag. Bijna 60% van de kinderen is ook fan van fictie. Meisjes blijken vaker fictie te lezen dan jongens, met respectievelijk 70% en 49% veellezers. Voor strips is dat verschil er niet. Verder grijpen jongens in hun vrije tijd al snel naar een videogame, meisjes kiezen voor hun gsm.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de vrijetijdsbesteding van Vlaamse kinderen 9-12-jarigen niet gedomineerd wordt door de ‘nieuwe’ media. Buiten spelen blijft veruit de populairste activiteit: 63% van de kinderen zet dit in hun top 5. Dit wordt gevolgd door sporten (54%) en televisie kijken (52%). 50% van de kinderen zet gamen in de top 5 van wat ze het liefste doen in hun vrije tijd, voor lezen is dit 38%, voor chatten 34% en internetten 32%.
“In vergelijking met de nieuwe media moet lezen zeker niet onderdoen, enkel gamen is populairder. Wel blijkt dat kinderen die intensief gebruik maken van nieuwe media minder van boeken houden en er ook minder tijd aan besteden.” [Jan Van Coillie]
De onderzoekers namen ook de achtergrond van de kinderen onder de loep. Kinderen van niet-westerse origine blijken globaal niet minder graag te lezen, toch telt die groep dubbel zoveel kinderen die nooit een boek of een strip lezen. Deze kinderen kijken meer televisie en chatten vaker, ze besteden ook meer tijd aan hun gsm. Kinderen van hoog opgeleide ouders hebben een voorkeur voor stripverhalen. Deze kinderen plaatsen het lezen van boeken en strips ook hoger op hun lijstje van favoriete vrijetijdsbestedingen. Kinderen van laag opgeleide ouders besteden liever tijd aan chatten of hun gsm.
[Via Knack]PS In Nederland is in de NOM Kids Monitor najaar 2013 ook naar het leesgedrag gevraagd. Van de 8-9-jarige meisjes leest 56% vaak boeken, van meisjes van 10-12 jaar is dat 51%. Bij de jongens is dat respectievelijk 42% en 28%. Van de totale steekproef (6 t/m 12 jaar) leest 31% vaak strips, 55% doet dat af en toe. Bij tijdschriften is dat respectievelijk 16% en 56%.